torsdag 24 februari 2011

Kanelbullar

Härom dagen var det dags för Sander och mig att baka bullar till två födelsedagar som väntar i mars. Mina favoriter är vaniljbullar men det var Sander som fick bestämma och han valde kanel. Jag hade inte kollat hur mycket bullformar vi hade innan så det blev tre olika sorters formar. Omväxling förnöjer. :-) Vi hade en jättemysig dag. Han klarade att göra sina bullar helt själv och var så duktig. Och goda blev de! Det doftar ju så gott när man bakar kanelbullar och det finns inte mycket som slår nybakta varma bullar så vi var ju tvungna att provsmaka när vi var färdiga. Här kommer vårat goda recept:


Kanelbullar

50 gram jäst för söta degar
150 gram smör
4 dl gammaldags mjölk (men funkar lika bra med vanlig)
1 dl grädde (funkar med mjölk här också)
2½ tsk nystött kardemumma
1½ dl vit sirap
1 tsk salt
14-16 dl mjöl

Fyllning:
200 gram rumsvarmt smör
2 dl socker
2½ msk kanel av bra kvalitet

1 ägg
pärlsocker

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, häll i mjölk, grädde och kardemumma och värm på det lite, men inte varmare än fingervarmt. Häll i degvätskan i bunken och lös upp jästen. Tillsätt sirap, salt och mjöl (jag använde c:a 5 dl vanligt vetemjöl och c:a 10 dl manitoba cream). Använd inte för mycket mjöl utan bara precis så det blir en smidig deg, det gör inget om den är lite klibbig. Arbeta degen ordentligt, antingen för hand, med elvispens degkrokar eller hushållsmaskin. Täck över bunken med till exempel plastfolie eller kökshandduk och låt jäsa c:a 1 timme.


Innan det är dags för utbakningen kan man röra ihop fyllningen, gärna med elvisp, men det går lika bra att mosa ihop det med en gaffel eller liknande. Knåda sedan degen smidig och dela i 4 delar.


Kavla ut varje del till en rektangel, ganska tunn. Bred ut en fjärdedel av fyllningen på varje, rulla ihop, skär rullen i skivor och lägg i bullformar på plåt. Jäs under bakduk i ytterligare c:a 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 250 grader c:a 5-10 minuter beroende på storlek, håll koll. Låt svalna under bakduk på galler.



2 kommentarer: