söndag 2 september 2012

Kalljästa frallor med fullkorn


Nu känns det som det är dags för ett brödrecept igen! :-) Jag gör ju ofta typ samma bröd hela tiden och det här är en variant på ett som jag brukar göra. Man tar helt enkelt det mjölet man vill, eller det man har hemma. Kalljästa mackor är en favorit här hos oss, eftersom det är så smidigt att göra iordning mackorna kvällen innan och sedan bara grädda dem på morgonen. Man får snabbt färska frallor till frukost. Och det tackar man ju inte nej till! :-) Den här gången fick jag hjälp av Theo som nöjt mumsade på sina mackor till frukost sedan.


Kalljästa frallor med fullkorn

25 gram jäst
3 dl kallt vatten
2 msk rapsolja (eller annan neutral olja)
2 msk flytande honung (eller sirap/socker)
1 tsk salt
4 dl vetemjöl
4 dl fullkornsvetemjöl special

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen har löst upp sig. Tillsätt olja, honung, salt och mjölet lite i taget till en smidig deg. Dela upp i 12 bitar och rulla till bullar som läggs på bakpappersklädd plåt. Lägg en bakhandduk över och ställ in plåten i kylskåpet över natten, c:a 12 timmar.

Nästa morgon sätter du ugnen på 250 grader och tar fram plåten ur kylen. Låt bullarna stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Pensla eventuellt med vatten och strö över vallmofrön eller andra frön. Grädda dem sedan i mitten av ugnen c:a 10 minuter.


4 kommentarer:

 1. Yes vad gott Carro mumma : ) kram på dig finis/ Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja färska mackor är ju såå gott! :-) Kram!

   Radera
 2. bröd kan man aldrig få för mycket av så de är bara och fortsätta :D Jag tar gärna en om ja får,hihihi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej precis, det är ju perfekt att ha i frysen också. :-) Kram

   Radera