onsdag 12 september 2012

Kardemummakaka


De flesta som känner mig vet nog att kardemumma är en av mina absoluta favoritkryddor. Och något som är riktigt gott är kardemummakaka. Den här bakade jag och Theo när vi skulle få fikagäster. Den heter egentligen Cattis kardemummakaka och receptet kommer från "Första bakboken" av Johanna Westman och det enda vi ändrade var att ta två teskedar kardemumma istället för en. Och självklart nystött, det blir allra godast! :-)


Kardemummakaka

200 gram smör
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl mjölk
8 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk nystött (eller färdigmald) kardemumma

Garnering:
c:a 4 msk pärlsocker
c:a 20 hackade mandlar eller hasselnötter (mandelspån funkar också)

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform. Smält smöret i en kastrull på låg värme. Måtta upp mjöl, lägg i bakpulver och kardemumma. Blanda ordentligt med en gaffel. Knäck äggen i en annan bunke och häll i sockret. Vispa, gärna med elvisp, i några minuter tills smeten är tjock och pösig. Häll mjölken i det smälta smöret så att det svalnar lite. Häll mjölksmöret och mjölblandningen i smeten. Vispa varligt ihop till en jämn smet.
Häll smeten i den smorda formen. Den ska fylla formen till ungefär två tredjedelar. Strö pärlsocker och hackade nötter på toppen och sätt in kakan i ugnen. Låt den gräddas i nedre delen av ugnen i ungefär 45 minuter men håll koll.
Låt kakan svalna lite, lossa runt kanterna med en bordskniv och vält upp kakan. Vänd tillbaka kakan med detsamma - det är ju pärlsockersidan som ska vara upp!


4 kommentarer:

  1. Tack kära bloggvän för receptet gahhh älskar kardemumma : ) Hoppas att allt är bra med dig och dina fina pojkar? kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här, kardemumma är såå gott! :-) Det är finfint med oss, hoppas det är det med er också. Kramar

      Radera
  2. åh låter smaskens,men blev de inte för stark smak?
    funderar på och göra en kaka med kardemumma men ja är lite känslig,vad rekommenderar du då

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej jag tycker inte det, man får se till att mortla ordentligt bara, så kardemummasmulorna blir små. Men annars räcker det säkert med 1 tsk som det är i originalreceptet. Kram

      Radera