torsdag 16 juni 2011

Chokladbollar


Härom dagen skulle jag och Sander baka något till fikat och valet föll på chokladbollar. Både enkelt och otroligt gott. Dessutom älskar Theo hemmagjorda chokladbollar och det är inte mycket sötsaker som får godkänt av den lille herren (vet inte varifrån han har fått just de generna, han äter hellre frukt). Receptet vi använder är egentligen samma som till havrebollarna men såklart med mer kakao. Kakao ska ju vara nyttigt också så jag använder ungefär 1 dl. Den här gången doppade vi bollarna i pärlsocker men man kan ju ta i princip vad man vill. Kokos, strössel, hackade nötter, krossat godis, osv. Eller varför inte doppa i smält choklad? Mums!


Chokladbollar

250 gram rumsvarmt smör
2½ dl strösocker
7½ dl havregryn
1 msk vaniljsocker
3/4-1 dl kakao beroende på smak
2 msk avsvalnat kaffe
2 msk grädde (grädde blir godast men det funkar även med mjölk)

Vispa ihop smör och socker länge med elvisp, tills sockret inte knastrar längre och det har blivit lite fluffigt. Tillsätt havregrynen och vispa ett tag till. Häll sedan i resten av ingredienserna och vispa ytterligare c:a 5 minuter. Ställ gärna in smeten ett tag i kylen så går det lättare att forma bollarna sedan. Rulla till bollar i valfri storlek och rulla i pärlsocker eller vad som önskas. 40 stycken blev det av det här receptet, och då gjorde jag 25 normalsmå och 15 lite större.


3 kommentarer:

  1. Älskar chokladbollar : ) kram och trevlig helg Sofia

    SvaraRadera
  2. Det är gott att först doppa i smält choklad och sedan rulla i kokos tycker jag! Trevlig helg!

    SvaraRadera
  3. Sofia - Tack detsamma! :-)

    Frostrosor - Ja det låter verkligen supergott! Jag har faktiskt aldrig provat doppa i smält choklad, fått för mig att det är krångligt men man kanske kan sätta dem på en pinne eller så?

    SvaraRadera