måndag 2 maj 2011

Chokladrutor med nougat


Jag håller diet för tillfället så det har inte blivit så jättemycket bakat på sistone, och när det har blivit det har det blivit favoriter i repris (även till påsk), såsom dumlegrottor med noblesse, kalljästa grahamsbullar, chocolate chip muffins, kladdkakemuffins och gula rutor. Och när vi har haft gäster har det mest blivit att ta upp något från frysen. Men nu har jag äntligen provat något nytt. Jag hittade ett recept i tidningen Hembakat som såg gott ut så jag var ju tvungen att smaka en liten bit och det var gott också. Dock hade Micke druckit upp kaffet jag skulle ha så jag tog mjölk istället och vi hade inga mandelspån hemma så jag tog blomströssel istället. Det funkade lika bra det och gillar ni nougat och choklad kommer ni gilla dessa rutor. Det är riktiga godisrutor så skär inte i för stora bitar. Jag fick 48 stycken och de var nog rätt lagom.


Chokladrutor med nougat

Botten
250 gram smör
5 dl socker
2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker

4 ägg
½ dl starkt kallt kaffe (jag använde mjölk istället)
4 dl vetemjöl

Glasyr
250 gram nougat
150 gram mörk choklad
2 msk smör
30 gram rostade mandelspån till garnering

Botten:
Sätt ugnen på 175 grader och klä en liten långpanna (min var 25x35 cm) med bakplåtspapper. Smält smöret, vispa i socker, kakao och vaniljsocker. Vispa i äggen, ett i taget, kaffe och vetemjöl. Häll smeten i långpannan och grädda kakan mitt i ugnen i c:a 20 minuter. Ta ut och låt kakan svalna.

Glasyr:
Hacka nougat och choklad grovt. Smält hacket tillsammans med smöret på låg värme över vattenbad (jag smälte direkt i kastrull men då måste man verkligen ha låg värme) eller i mikron på låg effekt. Låt svalna något och bred sedan ut fyllningen över botten. Strö mandelspånen över kakan och låt fyllningen stelna, till exempel i kylen. Skär kakan i små bitar.

3 kommentarer:

  1. Ja det var farligt gott. :-) Som tur är frös jag in det mesta, annars hade det varit svårt att låta bli.

    SvaraRadera