söndag 16 december 2012

Pepparkaksknäck


Börjar ni bli färdiga med julgodiset ännu? Här är det några sorter kvar men än finns det tid. Förutom kokosbitar och maraboufudge har jag gjort dessa pepparkaksknäck. Knäck är ju alltid gott men det är roligare att variera sig ibland så den här gången hade jag i pepparkakskrydda och det blev jättegott. Jag hade bara i en tesked men vill man ha mer pepparkakssmak är det bara att ta en tesked till. :-) Eventuellt kan man även ha i hackad mandel. Enklast för att få bra konsistens på knäcken är att använda en termometer. I senaste numret av Hembakat fanns en lista över hur knäcken blir vid ett visst antal grader:

122 grader: Knäcken blir ganska mjuk.
125 grader: Knäcken blir seg utan hård yta.
126-130 grader: Knäcken blir segare och lite hård.
130-145 grader: Hårda kolor som är lite sega i mitten.
150-160 grader: Knäcken blir lika hårda som karameller.


Pepparkaksknäck

2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
2 msk smör
1 tsk pepparkakskrydda

Ställ ut knäckformar på en bakpappersklädd plåt. Blanda alla ingredienser förutom pepparkakskryddan i en kastrull. Koka upp och låt koka upp till 123-130 grader (127-128 grader tycker jag är bra). Ta bort kastrullen från plattan och rör i pepparkakskryddan. Pytsa ut smeten i knäckformarna och låt stelna. Förvara knäcken svalt.

Maraboufudge

Kokosbitar

5 kommentarer:

  1. ÅHHHHHHHHH kokosbitar det måste jag försöka hinna med : ) Hoppas du haft en bra helg fina Carro : ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja de är supergoda! :-) Påminner om Co-co (speciellt om man använder marabou mjölkchoklad och doppar i) men är godare! :-) Hoppas din helg också har varit bra. :-) Kramar

      Radera
  2. åh så mycket gott du har gjort,själv har man gjort traditionella knäck,gräddkola och ska ta an o baka i morgon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mums, gott det med. :-) Kul att det snart är jul, då har man något att baka till. ;-) Kram

      Radera
  3. Hej :) var hittar man receptet på marabou fudgen ?

    SvaraRadera