söndag 2 december 2012

Saftiga lussebullar


Glad första advent! :-) Visst är det mysigt att den bästa tiden på året ligger framför oss nu de närmaste veckorna? Jag tänker njuta så mycket det bara går. Här hemma har vi redan hunnit med två satser lussebullar. Första gången var planerad men inte den andra, då var det barnen som ville baka och när båda två vill samtidigt kan man ju inte säga nej. ;-) Första gången gjorde jag och Theo både fyllda saffransbullar (bakade ut som vanliga bullar och gjorde en fyllning med smör, mandelmassa, socker, lite kokos och lite saffransarom, mums!), några saffransgifflar med samma fyllning, och så vanliga lussebullar. Nu senaste gången gjorde vi bara hederliga lussebullar men i lite olika varianter. :-) Personliga och fina! Det här receptet med både kesella och ägg i degen ger saftiga och luftiga bullar.Vill man ha dem extra fluffiga kan man även tillsätta lite hjorthornssalt med jästen, och även byta ut allt eller en del av mjölet mot vetemjöl special eller manitoba cream.


Saftiga lussebullar

50 gram jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk (gärna gammeldags mjölk eller byta ut någon dl mot grädde)
1 gram (=2 påsar) saffran
2 dl strösocker
½ tsk salt
1 ägg
250 gram (=1 burk) kesella
c:a 16 dl vetemjöl

Smält smöret och tillsätt saffran och mjölk, värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Lös upp den i degspadet. Tillsätt sedan socker, salt, ägg och kesella. Arbeta in nästan allt mjöl och arbeta degen ordentligt i 5-10 minuter eller mer. Tillsätt mer mjöl om det behövs men bara så att degen precis släpper bunken, den ska inte bli för torr. Låt jäsa under bakduk c:a 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Baka ut till lussekatter eller använd fantasin. Lägg på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa ytterligare 45 minuter. Pensla sedan med uppvispat ägg och grädda i 225-250 grader mitt i ugnen i 8-10 minuter. Håll koll, det går fort på slutet.



 

4 kommentarer:

  1. åh vad sugen ja blir på lussebullar,och va härligt att barnen hjälper till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är ett så mysigt sätt att umgås på tycker jag. :-) Kram

      Radera
  2. Mumsigt!!
    Kramar från victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja lussebullar är riktigt gott! :-) Kram

      Radera