tisdag 5 februari 2013

Silviakaka


Förut har jag inte vetat vad den här underbart goda kakan har hetat men efter att ha sett den lite här och där verkar det vanligaste namnet vara silviakaka/silviarutor men även tuppkaka. I vilket fall är den supergod, glasyren är verkligen pricken över i. Och som med alla långpannekakor blir det mycket fika för liten arbetsinsats. Perfekt ju! Vill man inte ha den som rutor kan man halvera detta recept och baka i en rund form istället.


Silviakaka

4 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2½ dl hett vatten (kokat och svalnat något)

Glasyr:
200 gram smör
2½ dl strösocker
2 äggulor
4 msk vaniljsocker

kokosflingor

Vispa ägg och socker pösigt. Sikta och blanda ihop mjöl och bakpulver och tillsätt det i äggsmeten. Rör om. Tillsätt sedan vattnet under omrörning. Häll smeten i en smord och bröad, eller bakpappersklädd, långpanna (c:a 30x40 cm är min och det blir lagom). Grädda kakan mitt i ugnen i 175 grader i 15-20 minuter, prova med sticka. Låt svalna helt.

Smält smöret till glasyren. Tillsätt socker, äggulor och vaniljsocker under omrörning. Fortsätt röra tills smeten är jämn och har svalnat något. Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos. Ställ in i kylskåpet så att glasyren stelnar mer och skär sedan i rutor.

5 kommentarer:

  1. MUMS finis kram Sofia

    SvaraRadera
  2. Har sett denna kaka tidigare på fler bloggar men själv aldrig bakat den... låter mycket gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är den verkligen, så den får du prova någon gång. :-) Kram

      Radera
  3. Jag känner kakan som "Ingas kaka" :) kärt barn har många namn. .. supergod är den i alla fall :)

    SvaraRadera