tisdag 28 augusti 2012

Bra och hög tårtbotten - Sanders kalastårta


Till Sanders barnkalas ville han ha en Angry Birds-tårta. För att göra det enkelt för oss (man har ju inte så himla mycket tid på sig på förmiddagen när man fixar ett barnkalas) så beställde vi helt enkelt en marsipantårtbild från Janelings här i Eskilstuna. Sander fick bestämma helt själv och som fyllning valde han dumlefluff och marsankräm, samt grädde runtom. Sedan ville han även ha färgade bottnar i olika färger, grön, lila och blå. Vi hade ju bara tre bottnar så någon regnbågstårta blev det inte, och även om jag kanske hade valt andra färger och i annan ordning så blev det ändå effektfullt. Receptet på tårtbottnen hittade jag inne på Johannas tårtor och det verkar vara ungefär samma recept som jag brukar använda men en lite större sats. Och det blev jättebra och tårtan blev hög och fin.

Vill man göra färgade tårtbottnar delar man bara upp smeten i lika många skålar som färger man vill ha, och så färgar man i önskad nyans och gräddar i separata formar. Minska då gräddningstiden lite grann. Gör man en vanlig tårtbotten rekommenderas det att man klär formen med en krage av bakplåtspapper så att det inte rinner över.


Hög tårtbotten

5 ägg
3 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
1½ dl potatismjöl
2½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop de övriga ingredienserna och tillsätt dem i äggblandningen. Häll upp smeten i en smord och bröad/mjölad form, c:a 24 cm i diameter, som du klätt med en krage i bakplåtspapper. Grädda i 175 grader på nedersta falsen i ugnen i c:a 40 minuter, prova med sticka. Eventuellt kan man lägga ett bakplåtspapper över så att den inte blir bränd.



6 kommentarer:

  1. Thahaha det var en riktigt rolig tårta! Den ser riktigt god ut med alla de fina färgerna.
    Ha en bra dag & ta hand om dig!
    Kraaam <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja det blir lite festligare med färg. ;-) Detsamma fina du! Kram

      Radera
  2. UNDERBAR Carro Underbar måste blivit en oerhörd succe : ) Kom på en peppande bok om träning Martina Haags senaste den tror jag är toppen! kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla! Ja de blev glatt överraskade när vi skar upp tårtan. :-)
      Tack för tipset, den boken har jag nog hört talas om, ska kolla den! :-) Kram

      Radera
  3. Väldigt fint och härligt med de olikfärgade bottnarna! Blir riktigt festligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket! :-) Ja visst blir det. Ett enkelt sätt att piffa upp en tårta på. :-) Kram

      Radera