söndag 29 juli 2012

Hamburgerbröd


Hamburgerbröd är riktigt enkelt att göra själv så egentligen borde jag alltid göra det istället för att köpa färdigbakade med massa tillsatser i (däremot tar det ju lite tid och det har man inte alltid så gott om). Dessutom kan man göra dem lite nyttigare genom att smyga i fullkorn, frön eller vad man nu vill. Jag använde både vanligt vetemjöl och fullkornsmjöl special och det blev gott och bra. :-) Receptet hittade jag i tidningen Hembakat, nummer 3 2012. Jag gjorde 16 stycken och de blev relativt små men funkade bra till mina färdig-vegoburgare i alla fall. :-) Gillar man stora hamburgare är det ju bara att göra färre bröd.


Hamburgerbröd

3 dl mjölk
2 dl vatten
25 gram jäst
2 tsk salt
2 msk strösocker
12-13 dl valfritt mjöl

ägg och sesamfrön till pensling

Blanda mjölk och vatten i en kastrull och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke, häll lite av vätskan över jästen och rör tills den är upplöst. Häll över resten av degvätskan och tillsätt salt, socker och så mycket mjöl att det blir en smidig deg som inte kladdar. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar, rulla ut längder och skär dem i 7-8 bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. När bröden har jäst i c:a 15 minuter lägger du ett bakplåtspapper över bullarna, placerar en bakplåt ovanpå och trycker till lite. Då blir bullarna lite platta och jämnrunda. Ta bort den övre plåten och bakplåtspappret. Fortsätt jäsningen i c:a 30 minuter till. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bröden med ägg och strö över sesamfrön. Grädda dem mitt i ugnen tills de har fin färg, 6-8 minuter.



2 kommentarer:

  1. Hej tjejen och tack för din fina kommentar : )) härligt med fina bloggvänner : ) Hamburgerbröd hemmagjorda yes yes yes så gott dina var riktigt fina perfektion : ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja hemmagjorda slår köpta med hästlängder! :-) Tack själv, alltid trevligt med kommentarer från dig. :-) Kram

      Radera