lördag 2 juni 2012

Vaniljkringlor


Vilket tråkigt väder det har varit! Almanackan säger juni men det känns verkligen inte så. Skönt att det är helg åtminstone, så man slipper stressa iväg till skola och förskola i regnstormen. Istället kan man stanna inne och baka. Till exempel söta små vaniljkringlor, som vi gjorde idag. Det var första gången jag bakade kringlor men de blev riktigt goda och Sander har nog funnit en ny favoritkaka. :-) Receptet hittade jag i boken Svenska kakor och desserter av Malin Landqvist och det ska räcka till 14 kringlor men jag gjorde 16 stycken för det gick lättare att dela jämnstora bitar då. ;-)


Vaniljkringlor

150 gram rumstempererat smör
2 msk strösocker
½ dl vispgrädde
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker

Garnering
mjölk
pärlsocker

Rör smör och socker mjukt och luftigt med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Lägg kallt i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Dela degen i 14 (eller 16) bitar och rulla ut till längder, c:a 25 cm långa. Vrid ihop till kringlor och lägg över dem på bakpappersklädd plåt. Pensla kringlorna med lite mjölk och strö över rikligt med pärlsocker. Baka mitt i ugnen c:a 11-14 minuter tills de har fått ytterst lite färg. Låt svalna lite på plåten och lägg sedan över på galler för att kallna helt.

5 kommentarer:

  1. Åhhh vilka vackra kringlor Carro. Ja det var verkligen en trevlig bloggträff i helgen roligt att fåm till det i verkligheten : ) kramar Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! :-) Ja jag förstår det, härligt! :-) Kram

      Radera
  2. Vilka fina kringlor! jag älskar oxå att baka & går även en bagarlinje :) jag & min mamma gjorde kringlor för ett tag sedan, & i det reseptet skulle man ha (tro det eller ej) potatis i & det blev jätte gott! :D Ha det så bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt det låter med bagarlinje! :-) Ja potatis lät ju lite udda men kan tänka mig att det blev saftigt. Morötter är ju iaf gott i bakverk. :-) Ha det bra du med och tack för kommentaren. :-) Kram

      Radera
    2. Ja det är super kul! Jaa, morätter blir ju oftast jätte gott!
      Ha det så braa!
      Kram

      Radera