söndag 19 februari 2012

Cupcakesemlor


På tisdag är det som ni vet fettisdagen och då är det ju ett måste med semlor. För några dagar sedan provade jag att göra semlor som cupcakes och det blev supergott! Jag gjorde ljusa muffins med kardemumma i smeten (rätt mycket kardemummasmak blev det då jag älskar kardemumma!), fyllde dem med mandelmasseblandning (gjord av riven mandelmassa, inkråm från muffinsen och lite ovispad grädde till önskad konstistens) och spritsade sedan på grädde och tryckte dit ett lock. Den här gången gjorde vi locken som små hjärtan, gulligt va? :-) Har man lite ont om tid att baka kan jag verkligen rekommendera dessa då det går mycket snabbare att göra muffins än vanliga semmelbullar som ska jäsas, bakas ut, osv. Och det blir minst lika gott! Man kan ju ta vilket recept man vill men såhär gjorde jag:


Cupcakesemlor

100 gram smör
3 ägg
2½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl creme fraiche
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 tsk nystött kardemumma (mycket godare än färdigmalen!)

Smält smöret och låt svalna lite. Vispa ihop ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda ner smör och creme fraiche. Sila vetemjöl och blanda ordentligt ihop det med bakpulver, salt och kardemumma i en annan bunke. Vänd sedan ner det i smeten och fyll muffinsformar till drygt hälften. Grädda i 200 grader mitt i ugnen c:a 15 minuter. Låt svalna helt.

Fyll muffinsen med mandelmasseblandningen ända upp. Spritsa sedan på grädde och tryck sist dit locket ovanpå. Eventuellt kan du forma locket med en liten pepparkaksform eller skära till önskad form innan. Sikta över lite florsocker innan servering.

4 kommentarer:

  1. Så fina. Du är så duktig gumman! Du får lära mig ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack vännen! Men snart är det väl du som får lära mig. ;-)

      Radera
  2. Svar
    1. Ja det var supergott, nästan godare än vanliga semlor. :-)

      Radera