tisdag 31 maj 2011

Bärpaj med mazarinfyllning


I söndags var det som bekant mors dag och såklart ville jag baka något och bjuda min älskade mamma på. Jag bestämde mig för en paj från den underbara bloggen Bakglädje, som jag har haft favoritad väldigt länge. Micke gillar inte paj så det har inte blivit av tidigare men nu skulle vi iväg till mamma och även brorsan och hans flickvän skulle dit och Micke jobbade så då tyckte jag att det passade bra. Theo hjälpte till lite mer än jag hade tänkt så det blev lite kaos ett tag men allt gick bra till slut och pajen blev helt underbart god. Det är nog den godaste paj jag har ätit och alla älskade den. Det är ganska många steg men det är det definitivt värt! Jag använde jordgubbar men man kan ta vilka bär man vill. Receptet har ni här:


Bärpaj med mazarinfyllning

Pajdeg
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 msk mjölk
1 msk socker
1 krm salt

Mazarinfyllning
50 gram smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 gram mandelmassa
2 ägg
1 msk vetemjöl

Bärblandning
1 msk strösocker
1 msk maizena
4 dl valfria bär

Smulor
0,25 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
0,75 dl vetemjöl
35 gram smör


Pajdegen:
Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till pajdegen. Låt degen vila i kylskåpet en timme. Kavla ut degen och lägg i en pajform med diameter 24 cm. Nagga botten med en gaffel. Ställ pajformen i frysen c:a en timme innan du fortsätter. Grädda pajskalet c:a 10 minuter i 200 grader.

Mazarinfyllning:
Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Riv mandelmassan och blanda ner. Tillsätt ett ägg i taget. Vänd ner mjölet. Häll mazarinfyllningen i pajskalet.

Bärblandning:
Blanda bären med socker och maizena. Fördela bärblandningen över mazarinfyllningen.

Smulor:
Rör snabbt ihop ingredienserna till smulorna till en grynig massa. Fördela smulorna överst på pajen.

Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Grädda pajen 25-30 minuter i mitten av ugnen.



4 kommentarer:

  1. Mums ser fin ut : ) KRAAAAAAM Sofia

    SvaraRadera
  2. Ja, visst är den god. Kul att ni gillade den! :-) Jordgubbar har jag inte testat själv men med tanke på alla kart i jordgubbslandet i år så kanske det blir en variant med jordgubbar hemma hos oss också.
    Trevlig långhelg!

    SvaraRadera
  3. Den godaste pajen du ätit! Mmmm... låter frestande och som något att lägga på att baka-listan! Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
  4. Sofia - Tack, och mumsig var den verkligen! :-)

    Erika - Ja det var otroligt gott med jordgubbar i alla fall så testa det. Nu har ju inte jag provat med något annat i och för sig, men det är nog gott med allt möjligt. :-)

    Frostrosor - Ja jag kan verkligen rekommendera den. Jag som i princip aldrig bakar paj och mest är uppvuxen på smulpaj (även om det också är himla gott!) blev helt frälst. Innan var nog min favoritpaj den med ananas och creme fraiche men tror nog att den här slår den. :-)

    SvaraRadera