onsdag 31 oktober 2012

Vaniljmuffins/spökmuffins


Till vårat Halloween-fika i år hade vi lite begränsat med tid för att baka så vi gjorde det så enkelt som möjligt. Vanilj gillar de flesta så vi gjorde vaniljmuffins men färgade dem gröna med geléfärg. Ovanpå hade vi cream cheese-frosting och sedan små spöken gjorda av marshmallows som hela familjen var med och gjorde ögon och munnar på med hjälp av smält mörk choklad. Barnen tyckte att det var jättekul så det blev många fler spöken än muffins men vi ställde spökena som blev över på ett eget fat så fick man ta flera om man så ville. ;-)


Vaniljmuffins

150 gram rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 stora ägg
1 dl mjölk
½ tsk vaniljarom
ev. valfri färg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Rör smör och strösocker poröst med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget och vispa mellan varje. Rör i mjölk och vaniljarom (och färg om man vill ha det). Sikta och blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat skål och vänd sedan ner det i smeten. Klicka upp i muffinsformar till drygt hälften. Grädda mitt i ugnen i 200 grader c:a 15 minuter, känn med sticka.


måndag 29 oktober 2012

Inga barn får hamna utanför

Hej alla underbara! Jag tänkte be er att läsa texten här nedanför och sedan skriva på, och har ni en blogg får ni gärna dela vidare. Det är ett väldigt viktigt ämne, barnen det viktigaste vi har och det smärtar mig att det finns många barn som inte har det bra.



Något är fel. I Sverige är vi överens om att alla barn ska ha samma rättigheter. Ändå finns det barn som inte räknas in. Som ingen ser. Som hamnar utanför. 

Det kan börja i fattigdom, segregation, med en diagnos, med föräldrar som har problem eller att hjälpen ser så olika ut beroende på var man bor. Vissa får hjälp, andra inte. I värsta fall leder det till att barn inte klarar skolan. Därifrån kan vägen tillbaka vara väldigt lång.

Inga barn får hamna utanför. Om barnkonventionen vore svensk lag skulle det vara svårare för vuxna att glömma bort, att inte se, att inte ta ansvar. 


Har du en blogg? Hjälp UNICEF att uppmärksamma barnen som hamnar utanför. Besök unicef.se/sprid-budskapet/blogga-mot-socialt-utanförskap för att hämta material.

söndag 28 oktober 2012

Halloween

Brukar ni fira Halloween? Här hemma har det blivit en tradition att varje år ha lite Halloween-fika här hemma för närmsta familjen, det vill säga våra syskon med familjer och våra föräldrar. Supermysigt! I år hade vi det fikat idag eftersom det passade bäst för alla. Vi hann inte planera innan direkt så det blev mycket likadant som vi har haft tidigare och jag och barnen gjorde fikat tillsammans, de tycker att det är jätteroligt. Gästerna fick smaska på bajskluttar och spindlar av chokladbollssmet (plus godis till ben och ögon), flugor av russin och mandelflarn, avhuggna fingrar (chokladfingers täckta med mandelmassa samt mandelflarn som naglar), spindelnätskladdkaka med mjölkchokladglasyr och vaniljspökmuffins. I bålen hade vi en röd ishand som vi hade frusit in i en plasthandske. Jag bjuder på lite bilder så länge så kommer recept inom några dagar. Hur firar ni Halloween och brukar ni baka något speciellt?







torsdag 25 oktober 2012

Bananrutor med krossad choklad


Det blir mycket långpannekakor just nu. ;-) Men det är ju så smidigt! Mycket fika av lite ansträngning. Det funkar ju även toppen när barnen vill vara med och hjälpa till. Även detta recept tog jag från senaste numret av Hembakat. Det var ju så mycket goda recept där! Ser fram emot nästa nummer med massa julrecept!
De här rutorna blev i alla fall supergoda och saftiga. Banan och choklad passar ju så bra tillsammans. Jag hade dock ingen gräddfil hemma så den bytte jag ut mot creme fraiche så det funkar bra vilket som. Sedan dekorerade jag inte heller rutorna med smält mjölkchoklad då jag frös in det mesta.


Bananrutor med krossad choklad

4 ägg
4 dl strösocker
200 gram rumsvarmt smör
2 stycken mogna bananer
2 dl gräddfil (jag använde creme fraiche)
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk bikarbonat
200 gram mjölkchoklad

Garnering
mjölkchoklad

Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en långpanna på c:a 20x30 cm. Vispa ägg och socker pösigt med en elvisp. Tillsätt smöret och vispa en stund till. Mosa bananerna och blanda dem med gräddfilen. Blanda ner röran i smeten. Tillsätt mjöl, bakpulver och bikarbonat ihopblandat. Vispa ihop till en smet. Grovhacka chokladen och rör ner den i smeten. Häll smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen i 30-40 minuter. Känn med en provsticka att kakan är klar. Låt kakan svalna och ringla över lite smält mjölkchoklad. Skär i rutor och förvara i kylskåp.



torsdag 18 oktober 2012

Ooey gooey brownies


Alltså hjälp vilka goda brownies! Ända sedan jag såg det här receptet hos Kalasgott har jag velat prova det, och nu har det äntligen blivit av. Och det var inte en dag för tidigt. Fullt med massa gott och den enda som klagar är väl figuren. ;-) Browniebotten med bitar av mjölkchoklad toppad med segt marshmallowstäcke, len kola och till sist chokladtryffeltäcket. Nötter skulle nog också vara riktigt gott emellan. Dessa godisbrownies måste ni testa! :-)


Ooey gooey brownies

120 gram smör
120 gram mörk choklad
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 krm salt
100 gram hackad mjölkchoklad

150 gram minimarshmallows (eller stora klippta i mindre bitar)


Chokladtryffeltäcke:
125 gram hackad mjölkchoklad (jag tog c:a 150 gram)
125 gram mörk choklad (jag tog c:a 100 gram)
1½ dl vispgrädde

Smält smöret och den mörka chokladen över vattenbad. Rör i sockret, vaniljsockret och äggen. Sikta i mjölet, saltet och kakaon. Rör i den hackade mjölkchokladen och blanda så att smeten blir jämn och fin. Bred ut smeten över en smord mindre långpanna, c:a 20x30 cm. Grädda brownien i mitten av ugnen i 175 grader c:a 20 minuter.

Ta ut kakan ur ugnen och strö över marshmallowsen. Sätt in brownien i ugnen igen och låt marshmallowslagret precis smälta, de ska inte ta färg. Bred över dulce de leche över marshmallowlagret. Koka upp grädden till sista lagret, rör i den hackade chokladen och vispa tryffeln slät. Bred tryffeln över dulce de leche-lagret. Ställ kallt och låt stelna. Skär sedan i bitar.


måndag 15 oktober 2012

Kolabröd


Kolasnittar tröttnat man aldrig på och kakorna är given på fikabordet tycker jag. Oftast gör jag efter Leilas eller mormors recept men de senaste gångerna har jag gjort efter Jan Hedhs recept. Där väger man ingredienserna istället för mäter vilket ger ett mer exakt resultat. Det kräver ju dock att man har en köksvåg men annars är det väldigt enkelt. Receptet kommer från hans bok 277 sorters kakor och ska bli 60 stycken.


Kolabröd

160 gram rumstempererat smör
130 gram strösocker
10 gram vaniljsocker
70 gram gul sirap
5 gram bakpulver
320 gram vetemjöl

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda smöret med övriga ingredienser till en ej överarbetad deg. Väg upp bitar om 200 gram (det gjorde inte jag, utan jag bara delade degen i 4 ungefär lika stora bitar) och rulla ut dem lika långa som en bakplåt. Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper, två på varje plåt. Baka dem gyllenbruna i c:a 15 minuter. Skär genast längderna i bitar à 12 gram (jag vägde inte här heller utan skar dem i lagom stora bitar) när de kommer från ugnen.

tisdag 9 oktober 2012

Mjuk pepparkaka med mascarpone- och messmörskräm


När jag och barnen hade bakat chokladstjärnorna som påminde om att baka pepparkakor fick vi ordentlig jullängtan. Eller mer än vi redan hade i alla fall. ;-) Vi kollade på Polarexpressen men då blev det ännu värre så vi bestämde oss för att baka mjuk pepparkaka. Jag provade receptet ur Två systrars söta och det blev gott. Dock bytte jag ut ingefära, kanel, nejlikor och kardemumma mot färdigblandade pepparkakskryddor på påse. Egentligen ska man dela kakan och ha fyllning även emellan men jag halverade receptet på krämen och bredde bara ovanpå men det räckte tyckte jag. Sedan hade vi tyvärr inte hjortronsylt (då hade det nog blivit ännu godare) utan Theo dekorerade bara med mjuka sockerpärlor. Men receptet jag skriver här är deras originalrecept.


Mjuk pepparkaka med mascarpone- och messmörskräm

75 gram smör
3 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat
1½ tsk kanel
½ tsk nejlikor
½ tsk kardemumma
2½ dl vispgrädde

Messmörskräm
1 dl messmör
2 dl mascarpone
1 dl creme fraiche
1 dl florsocker

c:a 3 dl hjortronsylt
färska eller frysta hjortron till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker ljust och poröst. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner dem i ägg- och sockerblandningen tillsammans med det smälta smöret och grädden. Blanda till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i c:a 45 minuter eller tills en provsticka är torr. Låt svalna på ett galler.

Medan kakan svalnar vispa ihop ingredienerna till messmörskrämen.
Skär kakan i två bottnar. Bred ut lite av messmörskrämen på den undre delen. Bred sedan på hjortronsylt. Lägg på den övre delen och bred messmörskräm över hela kakan. Garnera med hjortron eller ytterligare lite hjortronsylt.