lördag 9 februari 2013

Havrerutor med nougat


Hej finingar! :-) Hoppas ni har det bra? Själv har jag jobbat idag men hann med en del annat också, bland annat Melodifestivalmys med Sander, det är våran tradition. Sean Banan gick vidare och Sander som hade röstat blev glad förstås. En annan som var med i dagens delfinal (men som tyvärr inte gick vidare) var ju Pernilla Wahlgren. Lite synd tycker jag då hon är duktig, snygg och snäll. Hennes havrerutor går inte av för hackor heller. Jag och Theo (som är lite småkär i henne sedan han träffade henne) har nog bakat dem tre gånger inom loppet av 1-2 veckor och bjudit olika folk och de går åt som smör i solsken. Dessutom är de superenkla (rör bara ihop allt i en och samma kastrull) och snabba att göra. Det står inte i receptet hur stor lågpanna man ska använda men vi har använt en lite mindre variant, c:a 20x30 cm.


Havrerutor

300 gram smör
9 dl havregryn
2½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
300 gram nougat (jag använder 250 gram, Odense)

Smält smöret i en rymlig kastrull. Blanda i resten av ingredienserna, utom nougaten, och rör om ordentligt. Tryck ut massan i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 10-15 minuter.
Ta ut kakan. Hyvla nougaten över den varma kakan, det är lättast om nougaten är riktigt kall. Bred ut nougaten någorlunda jämnt. Låt kakan svalna och nougaten stelna, skär sedan i rutor. Förvara svalt.


5 kommentarer:

  1. Hej finis : ) Jag tyckte också Pernilla och C/o skulle gått vidare morrrr : / kramar från Mora Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men Louise kändes också som en värdig vinnare. :-) Ha det så härligt nu! :-) Kramar

      Radera
  2. Hej, gjorde desssa häromveckan fast från min mammas 90 tals samling :) så goda ju.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja de är verkligen goda! Bra kombo med havre och nougat! :-) Kram

      Radera
    2. Har just bakat en sats men tillförde kakao och kaffepulver i botten. Mums!

      Radera