tisdag 1 januari 2013

Spröda pepparkakor


Gott nytt år på er! :-) Har ni haft bra jul- och nyårshelger? Här har det varit bra men jösses vad fort tiden har gått. Och inte har man hunnit det man hade tänkt att man skulle hinna. Men det gör inte så mycket, imorgon börjar jag nytt jobb så mitt fokus har legat på att umgås med nära och kära.

Det känns lite sent att lägga ut recept på pepparkakor nu när julen är förbi men ett så bra recept förtjänas att få ett inlägg så jag kör på ändå. :-) Jag använder faktiskt ofta köpt pepparkaksdeg och tycker att det funkar helt okej men när jag såg att Leila la ut det här receptet blev jag nyfiken. De blev riktigt spröda måste jag säga! Dock blev våra kanske inte så tunna som de skulle bli men ändå spröda och goda. Jag tillsatte lite malen kardemumma i receptet och det rekommenderas verkligen, supergott! Ungefär 2 teskedar hade jag nog i. Här nedan skriver jag dock originalreceptet, som från början kommer från Olle Simonsson. Det blir rätt mycket så vill man kan man halvera receptet. Vissa av våra blev pyntade av barnen, fint och gott. :-)


Olles spröda pepparkakor

400 gram rumstempererat (mjukt) smör
550 gram strösocker
3 dl ljus sirap
1 1/4 dl vispgrädde
1 1/4 dl vatten
10 gram (3 tsk) malen kanel
2,5 gram (1 tsk) malen nejlika
2,5 gram (1 tsk) malen ingefära
1/4 dl citronsaft
20 gram (3 tsk) bikarbonat
1,3 kg vetemjöl

smält smör till plåten

Rör det mjuka smöret i degblandare (jag använde elvispens degkrokar) med strösocker, tillsätt sirap. Koka upp vispgrädde och vatten med kryddorna och blanda det med smörblandningen. Tillsätt citronsaft. Blanda bikarbonat med vetemjöl och tillsätt lite i taget i smörblandningen så att mjölet knådas in stegvis. Gör en rulle av degen och låt den vila i kylen i minst ett dygn.

Kavla degen tunt på mjölat bakbord. Pensla bakplåtar (eller bakplåtspappret) med smält smör och grädda pepparkakorna gyllene på de smörade plåtarna i 200 grader, det tar bara några minuter, håll koll!





1 kommentar:

  1. Har du något recept på pepparkaksdeg som ej behöver stå i kylen över natten?

    SvaraRadera