onsdag 3 oktober 2012

Nougatgifflar


Ni har väl inte missat att det är kanelbullens dag imorgon? :-) Härom dagen bakade vi både kanelbullar (som vi frös in för att kunna avnjuta imorgon) och även nougatgifflar. Jag hade aldrig bakat gifflar innan men det var enkelt så det gick smidigt även med barn. Jag älskar nougat och har alltid ett paket i mitt bakskåp. De blev inte så snygga men riktigt goda och jag kan rekommendera dem för alla gottegrisar. ;-) Funkar att göra som vanliga bullar också men då kan det eventuellt gå åt lite mer fyllning. Theo var med och bakade men jag tror jag fick ungefär rätt mängd av alla ingredienser. Han vill gärna "bara ta liiite till" av allting. ;-) Mjölet är jag mest osäker på men hellre för lös än för mjölig deg, det går alltid att tillsätta mer mjöl vid utbaket sedan.


Nougatgifflar

50 gram jäst för söta degar
150 gram smör
4 dl röd mjölk
1 dl grädde (mjölk går också bra)
½ tsk salt
1½ dl strösocker
13-14 dl vetemjöl

Fyllning
125 gram rumsvarmt smör
250 gram mjuk nougat

uppvispat ägg till pensling

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölk och grädde och värm till 37 grader. Lös upp jästen i degspadet. Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet. Häll i det sista mjölet lite i taget tills det blivit en smidig blank deg. Har man ingen hushållsmaskin så kan man gärna använda elvispens degkrokar några minuter (det gör jag!). Jäs degen övertäckt i c:a 1 timme.

Mot slutet av jästiden rör du ihop fyllningen. Dela smöret och nougaten i mindre bitar (nougaten kan även rivas grovt) och vispa gärna ihop med elvisp så blir det jämnt och fint.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela i 4 delar och kavla ut varje del till en cirkel. Varje cirkel sporras eller skärs i 8 "pizzabitar". Lägg en liten klick fyllning på den tjocka delen av varje trekant och rulla ihop. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa övertäckta i 30-40 minuter.

Pensla sedan med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 250 grader 5-10 minuter. Håll koll, det går snabbt på slutet.




4 kommentarer:

  1. Åhhh carro vilka fina gifflar : ) mums finis im f´drar jag till Kreta : ) 1 vecka : ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, goda var de! :-) Hoppas du har det helt underbart på Kreta nu! :-) Kramar

      Radera
  2. åh de säger ja inte nej till,älskar nougat och låter verkligen passande.måste testa nästa gång de blir bulldags

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här! Ja det passade riktigt bra! Har gjort nutellabullar tidigare men det här var faktiskt godare. :-) Kram

      Radera