måndag 1 oktober 2012

Chokladstjärnor


Jag och barnen var hemma en regnig dag och bestämde oss för att baka kakor. Efter lite tittande i olika bakböcker föll valet till slut på chokladstjärnor, från Första bakboken av Johanna Westman. Dock blev det inte bara stjärnor här utan lite olika former. Det var kul att även stora sonen, som inte är med och bakar så mycket längre, var med. Båda tyckte att det var mysigt och kändes lite juligt, som att baka pepparkakor. Och det kan jag hålla med om. Vi använde ju pepparkaksmått och degen var brun. Dock smakade de ju inte som pepparkakor. ;-)


Chokladstjärnor

2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 1/4 dl florsocker
½ msk vaniljsocker
1 msk kakao
100 gram rumsvarmt smör
1 äggula

Pensling:
äggvita
pärlsocker

Häll mjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker och kakao i en bunke och rör om med en gaffel. Blanda ner det rumsvarma smöret skuret i små bitar. Använd gaffeln för att finfördela smöret och blanda ner det med de andra ingredienserna. Knäck ägget och dela gulan och vitan. Lägg vitan i en kopp och gulan i smeten. Blanda ihop allt med raska tag så att inte degen blir för smetig. Gör du istället degen i matberedare ska smöret vara kylskåpskallt och då lägger du i alla ingredienser och kör tills det blir en klimpig deg.

Lägg degen i en plastpåse och tryck ihop den till en platt, knubbig fyrkant. Lägg den i kylskåpet i en timme.

Sätt ugnen på 225 grader. Häll ett tunt lager mjöl på bakbordet. Ta ungefär hälften av degen och lägg tillbaka resten i kylskåpet. Mjöla kaveln och kavla degen tunt som om du skulle göra pepparkakor ungefär (vi gjorde dock något tjockare). Ta ut kakor med hjärt- eller stjärnmått (eller vilka mått du vill!). Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar.

Vispa äggvitan med en gaffel och pensla på kakorna. Strö på pärlsocker. Sätt in kakorna mitt i ugnen och grädda dem i c:a 6 minuter. 



4 kommentarer:

  1. Mums och vad pojkarna är duktiga och koncentrerade på uppgiften : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  2. Men vilket bra recept! Min son har tjatat om pepparkaksbak i månader för han tycker om att "måtta", som han kallar det och menar att ta ut kakor med form.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var jättebra! Lite roligare för barn när de kan göra figurer också. :-) Kram

      Radera