tisdag 9 oktober 2012

Mjuk pepparkaka med mascarpone- och messmörskräm


När jag och barnen hade bakat chokladstjärnorna som påminde om att baka pepparkakor fick vi ordentlig jullängtan. Eller mer än vi redan hade i alla fall. ;-) Vi kollade på Polarexpressen men då blev det ännu värre så vi bestämde oss för att baka mjuk pepparkaka. Jag provade receptet ur Två systrars söta och det blev gott. Dock bytte jag ut ingefära, kanel, nejlikor och kardemumma mot färdigblandade pepparkakskryddor på påse. Egentligen ska man dela kakan och ha fyllning även emellan men jag halverade receptet på krämen och bredde bara ovanpå men det räckte tyckte jag. Sedan hade vi tyvärr inte hjortronsylt (då hade det nog blivit ännu godare) utan Theo dekorerade bara med mjuka sockerpärlor. Men receptet jag skriver här är deras originalrecept.


Mjuk pepparkaka med mascarpone- och messmörskräm

75 gram smör
3 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat
1½ tsk kanel
½ tsk nejlikor
½ tsk kardemumma
2½ dl vispgrädde

Messmörskräm
1 dl messmör
2 dl mascarpone
1 dl creme fraiche
1 dl florsocker

c:a 3 dl hjortronsylt
färska eller frysta hjortron till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker ljust och poröst. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner dem i ägg- och sockerblandningen tillsammans med det smälta smöret och grädden. Blanda till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i c:a 45 minuter eller tills en provsticka är torr. Låt svalna på ett galler.

Medan kakan svalnar vispa ihop ingredienerna till messmörskrämen.
Skär kakan i två bottnar. Bred ut lite av messmörskrämen på den undre delen. Bred sedan på hjortronsylt. Lägg på den övre delen och bred messmörskräm över hela kakan. Garnera med hjortron eller ytterligare lite hjortronsylt.



4 kommentarer:

  1. Ja älskar mjuk pepparkaka,så gott.Nu gjorde ni mig allt sugen oxå.
    Men lite till får ja nog hålla mig,ändå ett tag innan de blir jul.
    spännande med messmör,undrar hur de smakar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja mjuk pepparkaka är godare än vanliga pepparkakor tycker jag. :-) Hehe här är vi julfreaks så här bakas juliga saker hela hösten. ;-) Kram

      Radera
  2. Detta ser riktigt gott ut. Tycker också om mjuk pepparkaka! Messmörskrämen lät också jättegod, nam nam!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var lite annorlunda med messmörskräm, men gott! :-) Kram

      Radera