måndag 15 oktober 2012

Kolabröd


Kolasnittar tröttnat man aldrig på och kakorna är given på fikabordet tycker jag. Oftast gör jag efter Leilas eller mormors recept men de senaste gångerna har jag gjort efter Jan Hedhs recept. Där väger man ingredienserna istället för mäter vilket ger ett mer exakt resultat. Det kräver ju dock att man har en köksvåg men annars är det väldigt enkelt. Receptet kommer från hans bok 277 sorters kakor och ska bli 60 stycken.


Kolabröd

160 gram rumstempererat smör
130 gram strösocker
10 gram vaniljsocker
70 gram gul sirap
5 gram bakpulver
320 gram vetemjöl

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda smöret med övriga ingredienser till en ej överarbetad deg. Väg upp bitar om 200 gram (det gjorde inte jag, utan jag bara delade degen i 4 ungefär lika stora bitar) och rulla ut dem lika långa som en bakplåt. Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper, två på varje plåt. Baka dem gyllenbruna i c:a 15 minuter. Skär genast längderna i bitar à 12 gram (jag vägde inte här heller utan skar dem i lagom stora bitar) när de kommer från ugnen.

6 kommentarer:

  1. Gahhh Carro vad gott : ) älskar kolakakor mums : ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag med, det var riktigt god smak på dessa! :-) Kram

      Radera
  2. Jag älskar dessa kakor,aldrig gjort jan hedh men kan tänka mig att de blir supergoda.
    Jag brukar även ha choklad över,blir så mycket godare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja choklad är ju verkligen aldrig fel! ;-) Kram

      Radera
  3. Fina fina Carro tack för dina kommentarer du förgyller mitt liv : ) <3 kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh tack detsamma fina du! <3 Kramar

      Radera