fredag 18 maj 2012

Råglimpor med frön och nötter


Jag älskar hembakat bröd men oftast blir det att man gör samma gamla vanliga. Men den här gången ville jag göra det nyttigare och tog lite vad jag hade hemma och det blev riktigt gott! Älskar nötter i bröd, inte minst valnötter (trots att jag inte gillar att äta dem som de är). Jag brukar frysa in mitt bröd så det håller sig fräscht längre. Limpor skär jag i skivor innan så är det bara att ta upp så många man behöver. Frön och nötter kan man ju ta vad man gillar bäst men såhär gjorde jag:


Råglimpor med nötter och frön

50 gram jäst
3 dl vatten
3 dl mild lättyoghurt
½ dl mörk sirap
1 tsk salt
7 dl grovt rågmjöl
6-7 dl vetemjöl + manitoba cream
1 dl linfrön
1½ dl pumpakärnor
1½ dl valnötter

Smula ner jästen i en bunke. Häll vatten och yoghurten i en kastrull och värm till 37 grader. Lös upp jästen i degspadet. Tillsätt sirap, salt, rågmjöl och det mesta andra mjölet till en smidig deg. Arbeta degen ordentligt och tillsätt sist frön och nötter. Blanda så allt blir välfördelat och låt sedan jäsa i övertäckt bunke i c:a 1 timme. Ta upp degen och baka ut till limpor, t.ex så kan man platta ut degen och rulla ihop den som en rulltårta så blir limporna högre. Jag använde 3 limpformar till mina så jag gjorde dem relativt små. Jäs limporna i ytterligare 30 minuter under bakduk innan du gräddar de i nedre delen av ugnen i 175-200 grader (jag hade 200 i början men sänkte efter ett tag till 175), i ungefär 40 minuter.


6 kommentarer:

  1. Mums Carro ser galet gott ut : ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag älskar bröd, speciellt hembakt. Klarar knappt att äta fabriksbröd längre. ;-) Kram

      Radera
  2. Svar
    1. Ja bröd är ju alltid godast helt färskt, gärna varmt så smöret smälter, mums! :-) Kram

      Radera
    2. Ja, just valnötter får en alldeles speciell karaktär i matbröd! Gilla på det!

      Radera
    3. Ja jag är inte så förtjust i valnötter annars men i bröd, och även andra bakverk, älskar jag det! :-) Kram

      Radera