måndag 7 maj 2012

Nyttig kladdkaka


Nyttig är kanske att ta i men betydligt nyttigare än vanlig åtminstone. ;-) Det kan ju vara trevligt att kunna unna sig något utan dåligt samvete även om man håller igen lite, eller hur? Riktigt lika god som vanlig är den inte (men god ändå!) och konsistensen är inte densamma som ni kanske ser på bilden, mer mousseaktig eller vad man ska säga. Smöret är utbytt mot kesella lätt och hälften av sockret bytte jag mot stevia. Jag köpte Icas stevia strö för ett tag sedan men har inte provat det förrän nu. Eftersom det var första gången jag provade det och jag inte visste hur det skulle bli så vågade jag inte byta ut allt sockret men det borde inte vara några problem. I originalreceptet, som finns här, är det chili i men det uteslöt jag. Det receptet är beräknat för 12 personer och då är varje bit beräknad att innehålla 133 kalorier. Med stevia istället för socker blir ju den siffran ännu lägre. Jag tog dock något mer vaniljsocker så här kommer min variant på receptet på kladdkaka i light-version:


Nyttig kladdkaka

3 ägg
1 dl strösocker
1 dl Ica Stevia strö
1 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 burk (à 250 gram) kesella lätt 1%

Smörj en form med löstagbar kant, min var 24 cm i diameter. Vispa upp ägg, socker och stevia. Blanda ihop mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör sedan ner i äggsmeten. Tillsätt även kesellan och rör ihop till en jämn smet. Häll den i formen och grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter, håll koll. Jag hade den inne i nästan 20 minuter men hade nog kunnat tagit en minut mindre. Låt helst kakan stå i kylen över natten.
Servera med till exempel bär och vaniljkesella.

2 kommentarer:

  1. kladdkaka som är mousse aktig i konsistensen gillar ja,mums låter gott fast de är lite nyttigare,man måste ju tänka Beach 2012

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja inte riktigt som mousse men det var det närmaste jag kunde komma för att beskriva den. ;-) Men gott var det, och som du säger vill man ju gärna slippa stå i vassen i sommar. ;-)

      Radera