lördag 12 maj 2012

Choklad- och kokossockerkaka


Den här veckan har definitivt inte bjudit på så mycket solsken som vi hade velat, men desto mer regn. Och med regnet kommer ju förstås baksuget. Vi var sugna på något med choklad och kokos och sockerkaka var det superlänge sedan vi bakade så det fick det bli. Jag utgick från Leilas recept på chokladcupcakes för det tycker jag är gott, men självklart med ändringar efter hur vi ville ha det. Sedan gjorde vi världens enklaste glasyr. Det är min favoritglasyr, mycket tack vare att den går så lätt och fort att göra, och den går att variera hur mycket som helst beroende på vilken choklad man använder. Här kommer vårat recept på kakan:


Choklad- och kokossockerkaka

3 ägg
2½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
50 gram smör
100 gram mörk choklad
1 dl creme fraiche
½ dl mjölk
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 krm salt
1½ dl kokos

Mjölkchokladglasyr:
½ dl vispgrädde
100 gram mjölkchoklad

Smält smör och choklad på låg värme under omrörning, låt svalna något. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt med elvisp. Rör ner chokladsmöret, creme fraiche och mjölk. Blanda ihop mjöl, bakpulver, kakao, salt och kokos i en annan skål och vänd sedan ner det i smeten. Smörj en bakform och bröa den gärna med kokosflingor. Häll i smeten och grädda kakan långt ner i ugnen i 175 grader i 40-50 minuter, känn med en sticka som inte ska vara kladdig. Låt svalna några minuter i formen innan den stjälps upp. Låt svalna helt innan glasyren.

Koka upp grädden i en kastrull och ta bort från plattan. Lägg ner chokladen i mindre bitar och rör om då och då tills chokladen har smält helt och det har blivit en jämn smet. Låt svalna lite och bred ut på kakan. Toppa eventuellt med lite extra kokos.

3 kommentarer:

  1. Åh låter fantastiskt gott,är en som älskar kokos och choklad tillsammans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här, så jag gillade denna supermycket! ;-) Kram

      Radera
  2. GAHHHHHHHHH Carro vad sugen jag blev gahhhhh vill ha NUUUUUUUUUUUU ; ) kram Sofia sötsugen i Hjo

    SvaraRadera