söndag 13 november 2011

Saffransbröd


Jag blev jättesugen på att baka lussebullar härom dagen och det är ju inte jättelångt till första advent och helgen efter det fyller jag år så det passade bra att göra en sats och frysa in. Oftast när jag gör saffransbröd brukar jag använda kesella i degen men nu hade jag inte det hemma. Och jag varken orkade eller hann handla innan bakningen då jag tänkte att degen skulle jäsa medan jag hämtade barnen i skola och förskola. Så jag tog det som fanns hemma och gott blev det! De allra flesta bakade jag ut som vanliga bullar, med fyllning av smör, mandelmassa (c:a 200 gram av varje), strösocker (någonstans mellan 1-2 dl skulle jag gissa), och några kryddmått vaniljarom, rör ihop med elvisp till en jämn smet, bred på och rulla ihop. Dessa bullar åkte dock direkt in i frysen. Barnen fick en egen degklutt att baka, även om de tröttnade ganska fort. Några blev det åtminstone. Stora sonen använde sig av pepparkaksmått och lilla sonen på fri hand. :-) Fina va? Här kommer receptet också:


Saffransbröd

50 gram jäst för söta degar
150 gram smör
3 dl mjölk
2 dl grädde (funkar bra med mjölk också men våran grädde hade kort datum)
1 gram (2 paket) saffran
1½ dl vit sirap
1 tsk salt
1 ägg
14-16 dl mjöl (jag använde vetemjöl och manitoba cream)

Smula ner jästen i en stor bunke. Smält smöret, häll i mjölk, grädde och saffran och värm på det lite. Låt svalna till c:a 37 grader och häll det sedan över jästen. Rör om tills jästen är löst och tillsätt sirap, salt, ägg och mjöl. Var försiktig med mjölet om du inte vill ha torra lussebullar. Degen kan vara lite kladdig, det gör inget. Arbeta degen kraftigt, gärna med maskin. Men om du som jag inte har någon bakmaskin går det bra med elvispens degkrokar, eller för hand. Täck över bunken med kökshandduk eller plastfolie och låt jäsa c:a en timme. Baka ut degen som du önskar och lägg på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under kökshanddukar i 30-40 minuter. Pensla sedan med ägg och dekorera med russin, pärlsocker eller vad du vill. :-) Grädda mitt i ugnen i 225 grader c:a 5-10 minuter beroende på storlek.


2 kommentarer:

  1. JAG ÄLSKAR SAFFRANSBRÖD mums : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  2. Ja det är verkligen supergott! Längtar tills första advent när vi ska äta det igen. :-) Kram

    SvaraRadera