måndag 9 maj 2011

God kladdkaka


Jag har efter mycket provande kommit fram till ett recept på kladdkaka som jag gillar och det använder jag i princip varje gång som grund och varierar exempelvis sockersorter, sockermängd eller chokladsort. Ofta är det gott med någon sorts hackad choklad i också. Den här gången gjorde jag efter mitt grundrecept och tillsatte grovhackad vit choklad. Jag gjorde även en enkel mjölkchokladglasyr. Gott blev det! Kladdkakan pyntades av Sander.


God kladdkaka

100 gram smör
100 gram mörk choklad
2½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
2 dl vetemjöl
2-3 msk kakao
2 stora ägg
100-150 gram valfri grovhackad choklad

Mjölkchokladglasyr

3/4 dl vispgrädde (ev. lite mindre för en fastare glasyr)
150 gram mjölkchoklad

Smält smöret och chokladen på låg värme i en kastrull under omrörning. Låt svalna något. Blanda ihop socker, vaniljsocker, salt, mjöl och kakao. Sikta gärna ingredienserna. Rör i äggen ett i taget. Tillsätt sedan chokladsmöret och rör till en jämn smet. Häll sist i den hackade chokladen och rör om. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter. Grädda kakan i 200 grader i 15-20 minuter. Som jag har sagt tidigare får den hellre vara lite för lös än tvärtom, då kan man ställa den i kylskåpet så stabiliserar den sig lite mer.

Häll grädden till glasyren i en kastrull och låt koka upp. Ta bort kastrullen från plattan och lägg i chokladen i mindre bitar. Rör om tills chokladen har smält helt och det har blivit en jämn smet som svalnat lite. Bred den över den avsvalnade kakan och dekorera som du önskar.


2 kommentarer:

  1. Choklad med choklad! Gottgottigottgott! Kul att du hittat ett recept som smakar perfekt!

    SvaraRadera
  2. Ja det är chokladigt och lagom kladdigt. :-) Sedan är ju smaken olika såklart. :-)

    SvaraRadera