måndag 11 april 2011

Sverigekaka


I veckan skulle vi få gäster så jag och äldsta sonen slängde ihop en Sverigekaka. Vi hade dåligt med tid så därför blev det inget avancerat men lite roligare än en vanlig sockerkaka åtminstone. Och gott blev det såklart. Jag har ingen aning om varför det heter Sverigekaka men det kanske någon annan har koll på? Vet tyvärr inte var receptet kommer ifrån början men här är det i vilket fall:


Sverigekaka
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten

Fyllning:
125 gram smör
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda ihop mjöl och bakpulver och tillsätt i äggsmeten tillsammans med vattnet. Rör om till en slät smet och häll upp i en smord och bröad form. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader c:a 40 minuter.

Gör under tiden fyllningen. Smält smöret och blanda med mjölken och vaniljsockret. Koka upp och låt koka tills det tjocknar lite, c:a 2 minuter. Låt svalna lite. När kakan har svalnat delar du den i två delar och häller/breder ut fyllningen på underdelen och kanske även på undersidan av överdelen. Lägg ihop kakan och pudra över florsocker.

4 kommentarer:

  1. Vad gott det låter med fyllning i kakan.

    SvaraRadera
  2. Ja det blir saftigt och gott. :-)

    SvaraRadera
  3. Även kallad Åkerredskaka i västra Göteborg.

    SvaraRadera
  4. Jaså det visste jag inte. Man lär sig något nytt varje dag. :-)

    SvaraRadera