fredag 1 april 2011

Dulce de Leche


Lagom till Theos födelsedag testade jag för första gången att göra Dulce de Leche. Jag har hört talas om och varit nyfiken på det men det har inte blivit av. Och nu ångrar jag att jag inte har provat tidigare. Det är ju rena trolleriet! Att vanlig, sötad, kondenserad mjölk kan bli världens kolasmet. Ser det inte gott ut? Vi hade det som fyllning i tårtan och alla tyckte om det. Så nu kommer det göras mer bakverk med dulce de leche här hemma. ;-)

Om det är någon som inte vet hur man gör så tar man en burk sötad kondenserad mjölk, river bort etiketten och lägger i en stor kastrull och täcker med vatten. Sedan kokar man upp det och låter puttra på svag värme i 2-4 timmar. Man kan behöva fylla på vatten varefter så burken hålls täckt. Låt kallna helt innan burken öppnas. Ju längre man kokar desto tjockare/hårdare blir krämen. Jag kokade i 3 timmar och det blev lagom för tårtfyllning, fast men bredbar. Vill man ha ännu fastare kokar man längre och vill man ha mer som kolasås kokar man kortare tid. Man kan ha det till massor av saker, endast fantasin sätter gränser. Ni som brukar använda det, vad har ni det till? Jag funderar redan på vad jag ska ha det till nästa gång.

2 kommentarer:

 1. Jag har det som fyllning i macarons och som smaksättare i buttercreamfrosting =)

  Vilken gullig kommentar du lämnat på min sida om facebook =) Jag har en "oaktiv" sida där, jag tänkte att det krävs rätt mycket tid att hålla den vid liv... men jag ska nog fixa till den snart =)
  Och jag skulle bli överlycklig om du ville "gilla" mig där då =)
  Kram
  /Nellie

  SvaraRadera
 2. Hmm macarons har jag inte testat ännu men frosting var en bra idé. :-)
  Ja vad kul, du får skriva på din blogg om du fixar till facebook-sidan så kommer jag absolut att gilla dig där. :-) Kram

  SvaraRadera