lördag 16 april 2011

Kalljästa valnötslimpor


Det har nästan blivit en helgtradition här hemma med kalljäst bröd. Antingen det eller scones. Båda är ju smidigt och underbart gott. Dessutom vet man vad brödet innehåller och slipper tillsatser. På sistone har jag verkligen fått dille på valnötsbröd så det fick det bli. Jag gjorde limpor så blev det lite till frysen också. :-) Receptet på limporna är från början från tidningen Matmagasinet men jag använde andra mjölsorter och lade till valnötter så jag skriver min version här. Och självklart tar man de mjölsorter man själv vill, eller har hemma. Egentligen ska receptet vara för två limpor men mina jäste över i kylen så degen som blev över lade jag i en liten limpform. Nästa gång gör jag nog i tre limpformar direkt. Hellre att de blir lite lägre i så fall. Men Manitoba Cream-mjölet jäser ju så mycket så det blir nog bra ändå.


Kalljästa valnötslimpor

50 gram jäst
6 dl kallt vatten
2 dl naturell yoghurt
2½ tsk salt
2 msk farinsocker
4 msk rapsolja
8 dl grovt rågmjöl
11 dl Manitoba Cream
2-3 dl grovhackade valnötter

Smula ner jästen i en bunke och häll vattnet och yoghurten över. Rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt salt, farinsocker och olja. Blanda ner mjölsorterna och arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt sist valnötterna och arbeta ihop allt. Klicka upp degen i två (eller tre) smorda limpformar. Släta till degytan med vattensköljda händer. Lägg in formarna i större plastpåsar som fylls med så mycket luft att inte plasten lägger sig på degen. Ställ kylskåpskallt att jäsa över natten.

Nästa morgon sätter du ugnen på 250 grader. Ta fram bröden ur påsarna och låt dem stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Strö över lite rågmjöl och snitta eventuellt bröden med en vass kniv. Ställ in dem i nedre delen av ugnen och sänk genast värmen till 200 grader. Grädda c:a 30-35 minuter. Stjälp upp de nybakade bröden ur formarna och låt dem gärna kallna utan bakduk så behåller de sin spröda yta.

8 kommentarer:

  1. Valnötter ger verkligen en härlig karaktär till brödet! Även färgen på brödet blir lite annorlunda tycker jag!

    SvaraRadera
  2. Jag älskar nötter i bröd! Det blir så lyxigare =)
    Jag ska prova dessa kalljästa bröd någongång, jag lyckas ju aldrig med bröd som ska jäsa =(

    SvaraRadera
  3. Ja nötter är verkligen gott! :-) Jag tänkte inte på det med färgen men det kan nog stämma.

    Ja prova kalljäst tycker jag, det är så himla smidigt. Och gott med färskt bröd till frukost. :-)

    SvaraRadera
  4. Tjoho! Saknar något smarrigt inlägg från dig nu! :-)

    SvaraRadera
  5. Frostrosor - Vad gullig du är. :-) Jag har inte haft så mycket att lägga upp då jag bara har bakat favoriter i repris och mest matbröd på sistone. Får se om det blir något gott imorgon kanske, det är ju trots allt lördag.

    Erika - Ja det blev ett jättegott bröd. :-)

    SvaraRadera
  6. de här ser ju supergott ut,och ja tänkte tipsa dig om du vill publicera ditt recept+ bild på facebook kronjäst sidan så vinner du en jäskorg.
    hoppas du tar chansen,ja har redan gjort och fått min jäskorg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset, ska kolla det. :-) Kram

      Radera