måndag 3 oktober 2011

Tobleronekladdkaka


Min sambo älskar Toblerone (vem gör inte det förresten?) och vi hade lite Toblerone hemma så då använde jag det i en kladdkaka. Både som bitar i själva kakan, och även i glasyren ovanpå. Resultatet blev en mäktig men underbar kladdkaka, den rekommenderas verkligen! Jag hade även en gammal dubbelnougat liggandes som höll på att gå ut så jag hyvlade den över kakan. Dock blev det inte som jag hade tänkt mig men gott blev det i vilket fall! :-) Här har ni receptet:


Tobleronekladdkaka

100 gram smör
100 gram mörk choklad (70%)
2½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
drygt 2 dl vetemjöl
2½ msk kakao
2 stora ägg
100-150 gram grovhackad Toblerone

Glasyr
½ dl grädde
100 gram Toblerone

Smält smör och mörk choklad på låg värme i en kastrull under omrörning. Låt svalna något. Sila strösocker, vaniljsocker, salt, vetemjöl och kakao och rör ihop i en bunke. Tillsätt äggen och sedan chokladsmöret. Tillsätt sist Tobleronebitarna. Häll ut smeten i en smord form med löstagbar kant. Grädda i 200 grader i 15-20 minuter. Låt svalna i kylskåpet.

Koka upp grädden till glasyren i en kastrull. Ta av den från plattan och lägg i chokladen i mindre bitar. Rör om tills chokladen är helt smält och har svalnat lite. Bred ut glasyren på kladdkakan och ställ in i kylen ett tag till. Godast blir den efter ett par timmar (eller mer) i kylskåp. Servera gärna med grädde.



1 kommentar: