måndag 5 november 2012

Wienerbröd


Nu har jag bakat wienerbröd för första gången i mitt liv. Jag blev sugen att prova när jag såg recept i senaste numret av Hembakat och det var faktiskt inte så svårt som jag trodde. Theo var med på ett hörn också och i receptet i tidningen skulle det vara både hallonsylt och vaniljkräm i (en sort i varje halva) men barnen ville bara ha med vaniljkräm så vi körde på det. För bäst resultat ska alla ingredienser (och även kavel och plåt!) vara kylskåpskalla. Det blev himla gott att göra egna wienerbröd, det går inte ens att jämföra med köpta. Så goda, frasiga och saftiga på samma gång (dock inte lika snygga som köpta). Jag rekommenderar verkligen att prova! Det är ganska många moment men inte speciellt krångligt, och definitivt värt det. Godast är de såklart helt färska men annars blir de i princip lika goda om man värmer på dem lite i ugnen igen. :-) 18 stycken blir det av detta recept.


Wienerbröd

50 gram jäst (jag tog för söta degar eftersom det var det jag hade hemma)
2½ dl standardmjölk
1 ägg
½ tsk salt
2 msk strösocker
8-10 dl vetemjöl

400 gram smör

Fyllning
2 dl standardmjölk
5 msk marsanpulver
1-2 dl hallonsylt

Garnering
2 dl florsocker
vatten

Kyl alla ingredienser, även mjölet och sockret. Smula ner jästen i den kalla mjölken. Tillsätt ägg, socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta samman degen snabbt. Låt den vila i kylen i 10 minuter.
Kavla ut degen till en rektangel, c:a 30x40 cm på mjölat bakbord. Använd en kall kavel. Skär kylskåpskallt smör i 10-12 skivor. Lägg skivorna på ena deghalvan. Lämna kvar en fri kant på 2-3 cm. Vik upp kanterna över smöret. 

Vik sedan över den fria halvan. Nyp till kanterna. Vrid degen ett kvarts varv så att du har den vikta kanten mot dig. Kavla försiktigt ut degen till en rektangel igen, c:a 2 cm tjock. Vik degen i tre delar och vrid den ett kvarts varv så att du har skarven mot dig. Kavla återigen ut degen till en rektangel och vik sedan ihop den i tre delar. Kavla ut och vik ihop den ytterligare två gånger och lägg den sedan ihopvikt och övertäckt i kylen c:a 15 minuter.

Fyllning: Häll mjölken i en bunke och vispa i marsanpulvret. Låt det stå kallt c:a 15 minuter.

Ta ut degen och kavla ut den till en c:a 1 cm tjock rektangel. Skär 1-1½ cm breda remsor och tvinna dem och snurra ihop till åttor. Lägg åttorna på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i c:a 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg en klick vaniljkräm i ena halvan av wienerbrödsåttan och en klick sylt i andra halvan (eller vaniljkräm i båda om man hellre vill det). Grädda bröden mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
Blanda florsocker och lite vatten till en tjock glasyr och spritsa på wienerbröden.




Julrecept nr 10: Vill du testa Arlas knäck? Hitta receptet här --> knäck


8 kommentarer:

  1. Slurp! De ser väldigt lyxiga och härliga ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var de! :-) Gick åt fort här hemma. :-) Kram

      Radera
  2. Så de ska alltså inte vara någon botten?? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja alltså när jag gjorde åttorna lade jag dem så att ändarna av de långa remsorna hamnade under hålen eller vad man ska säga, lite svårt att förklara. Sedan när de jäste så blev det typ som en botten. Kanske inte helt tät men inget rann igenom iaf. :-) Synd att jag inte tänkte på att ta kort då men jag hade fullt upp med att hålla koll på Theo som var överallt och ville "hjälpa till". ;-) Kram

      Radera
  3. Jättefina blev dem visst,och goda ja de kan ja tänka mig.älskar de spröda när man tuggar i wienerbrödet och så får man de geggiga och glasyr,ååh nu har du gjort mig sugen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det finns inte mycket som slår helt färska wienerbröd. :-) Du får baka du också. ;-) Kram

      Radera
  4. Åhhh Carro vad du är duktig. Hur fina som helst : ) Du borde öppna ett caf´e jag kommer! kramar Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack vad gullig du är! :-) Ja det ska jag komma ihåg om jag öppnar café någon gång, då får du allt pallra dig hit upp. ;-) Kramar

      Radera