måndag 12 november 2012

Philadelphiabullar med saffran och mandelmassa


Nu när vi är halvvägs inne i november är det väl fritt fram med julbakverk, eller vad säger ni? Endast 6 veckor kvar till julafton idag, och de veckorna lär gå fort. Philadelphiabullar har blivit en favorit här hemma och den här gången gjorde jag dem med saffran i degen och mandelmassa i fyllningen. Det blev riktigt gott det också, och fortfarande så himla enkelt att göra.


Philadelphiabullar med saffran och mandelmassa

150 gram smör
5 dl mjölk
1 gram (=2 paket) saffran
1 paket jäst för söta degar
1 ägg
1½ dl strösocker
½ tsk salt
10-11 dl vetemjöl

Fyllning:
150 gram rumsvarmt smör
100 gram riven mandelmassa
2 msk vaniljsocker
3 dl florsocker
100 gram philadelphia

ägg till pensling
pärlsocker

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och saffranet och låt det bli fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan. Tillsätt ägg, socker och salt. Ha i mjölet lite i taget och arbeta in det i degen, knåda en stund. Degen blir ganska lös, nästan som en smet, det ska vara så. Låt jäsa i 30 minuter. Rör under tiden ihop fyllningen med elvisp.
Platta sedan ut degen i en smord långpanna, c:a 30x40 cm. Använd lite mjöl om degen är väldigt kletig. Gör 30 fördjupningar (6x5) och fördela fyllningen däri. Jäs 15 minuter igen. Pensla med ägg, strö över pärlsocker och grädda sedan 15-20 minuter i 200 grader. Skär den avsvalnade plåtbullen i 30 bitar.

3 kommentarer:

  1. Åh så gott, älskar saffran:)
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja samma här, skulle kunna äta hur mycket saffransfika som helst så här års. ;-) Kram

      Radera
  2. Kanongoda!! och så enkla att göra, mums!

    SvaraRadera