tisdag 10 april 2012

Rulltårta - påskbakelser


På påskafton hade vi lite gäster här hemma och det var lite lurigt att komma på någon efterrätt som alla gillade men så kom vi på att vi skulle göra klassiska påskbakelser (rulltårtsbitar med grädde och inlagd persika på). Enkelt men så gott! Så då blev det att baka en rulltårta, vilket jag gör alldeles för sällan. Varför vet jag inte ens för det går snabbt, är enkelt, blir gott och går att variera hur mycket som helst. Den här gången fick barnen bestämma och det blev jordgubbssylt som fyllning. Rulltårtan gjorde jag själv men bakelserna fick jag hjälp med. När jag gör stora tårtor brukar jag göra rulltårtsbottnar, supersmidigt! Man gör bara 3 rulltårtor (eller så många bottnar man vill ha) och lägger på varandra med fyllning emellan. Receptet jag brukar använda kommer från Vår kokbok.


Rulltårta

3 ägg
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten

c:a 2 dl fyllning, t.ex sylt eller äppelmos

Sätt på ugnen i god tid, på 250 grader. Täck en plåt med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det försiktigt tillsammans med vattnet. Bred ut smeten över bakplåtspappret till ett jämnt lager. Grädda mitt i ugnen i c:a 5 minuter. Strö lite socker på kakan och stjälp upp den på ett nytt bakplåtspapper och dra av pappret som kakan gräddats på. Pensla eventuellt med lite kallt vatten på baksidan om det inte lossnar. Bred på fyllningen och rulla ihop. Klart!



5 kommentarer:

  1. Mums kära bloggvän med rulltårta det måste jag testa. har inte bakat det sen hemkunskapen i skolan ; ) mumma tack för inspirationen och tack för den gulliga kommentaren från mitt melodifestival på jobbet utstyrsel : ) Blev såå glad : ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja då måste du verkligen prova, det är ju så enkelt och blir godare än man tror. :-) Hoppas du har haft en bra kväll. Kram Carro

      Radera
  2. a de här är en klassiker man gör på påsken,men ändå har jag aldrig gjort de.konstigt va
    vår tradition är en kaka som ja fyller med sirap o valnötter.så antar att vår kaka o er påskbakelse är lika viktig inför påsken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi gör inte den jämt men i år blev det så. :-) Hade haft morotskaka och kärleksmums dagen innan när vi hade firat med släkten så jag ville ha något annat. :-) Mums vad god din kaka låter, måste testas någon gång! :-) Kram Carro

      Radera
  3. Tjena tjejen ville bara säga hej och att jag blir så fantastiskt glad över dina kommentarer kram Sofia

    SvaraRadera