tisdag 17 januari 2012

Semlor


Har ni ätit någon semla ännu i år? Lite tidigt kanske men vi har tjuvstartat redan. ;-) Konditorierna har ju frestats med semlor i flera veckor redan så igår tyckte vi att det var våran tur. Vill ni prova lite annorlunda semlor kan jag rekommendera dessa bakpulversemlor - snabba att göra dessutom. Den här gången gjorde vi dock klassiska semlor. För att få dem fluffiga och mjuka är lite hjorthornssalt i degen ett bra tips. Även att använda ett mjöl med högre proteinhalt, som manitoba cream eller vetemjöl special, hjälper till. Jag har använt manitoba cream till mina och de blev toppen. Theo hjälpte till med semlorna och gjorde bland annat locken som han stansade ut med ett litet pepparkaksmått. Dock hade vi nog kunnat ta en storlek större på stjärnorna men det blev gulligt med smått. :-) Fyllning gjorde vi av ungefär lika delar inkråm och riven mandelmassa samt ovispad grädde till lagom konsistens. Detta recept kommer från ica.se (dock lade jag till kardemumma i mitt recept men det kan man ju utesluta om man vill) och jag dubblerade det för att kunna frysa in också. Det är ju även gott att äta bara som det är, som släta bullar. För mig blev det 12 semlor av en sats men det bästa med hemmagjorda semlor är ju att man kan bestämma storleken själv. :-)


Semlor

25 gram (½ paket) jäst för söta degar
100 gram smör
2½ dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
2 krm salt
2 krm hjorthornssalt
c:a 2 tsk nystött kardemumma
7 dl mjöl (eventuellt lite mer), gärna manitoba cream eller vetemjöl special

Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Blanda ut jästen i lite av degvätskan. Tillsätt sedan resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt, kardemumma och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen ordentligt tills den är smidig och släpper bunkens kanter, men fortfarande lite lite kladdig. Låt degen jäsa övertäckt c:a 30 minuter. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i så många bitar du vill ha. Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ytterligare c:a 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i 250 grader, mitt i ugnen i c:a 10 minuter. Låt bullarna kallna på galler.


6 kommentarer:

  1. Semla är gott och jag njöt av första semlan runt Lucia förra året mums =)
    Vill oxå säga jag tycker du bakar häliga ting och jag provade ett av dina recept på peparkakskladdkaka men hos mig var den ingen höjdare och tyvärr inte hos mina barn el barnbarn men hos min sambo han gillade den men han älskar oxå äta pepparkasdegen ;)
    Mvh monika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så då tjuvstartade du före mig då. ;-) Men semlor är riktigt gott!
      Ja pepparkakskladdkaka smakar ju rätt mycket som pepparkaksdeg så man bör nog gilla det för att gilla kakan. :-)

      Radera
  2. TACK snälla Carro för tipset med mjölet! : ) kram tacksam Sofia i Hjo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var så lite, jag har själv snott tipset någonstans ifrån. :-) Hoppas det var till någon hjälp. Kram

      Radera
  3. Ser jättegoda,och fint blev de på toppen istället för den tråkiga toppen och som brukar bli för mycket deg.
    super söta blev dina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! :-) Ja det blir roligare med lite variation på toppen. Man kan ju ta vilket pepparkaksmått man vill så länge det inte är för stort. :-) Kram

      Radera