fredag 5 oktober 2012

Ananasrutor med mandel


Har ni läst nya numret av tidningen Hembakat? Jag hittade massa kul jag vill prova baka! Eftersom vi hade en mogen ananas hemma så fick dessa rutor bli först ut. Det är ju så bra med långpannekakor och de här var riktigt goda och fräscha. Jag fick ut 24 rutor så några åt vi direkt, några frös vi in och några fick Micke ta med till jobbet. Theo hjälpte till att baka och båda barnen hjälpte till att slicka skålen. Smeten var även den god. ;-) Kakorna var goda att äta som de är, men allra godast var de med en klick grädde.


Ananasrutor med mandel

4 ägg
3 dl strösocker
250 gram rumsvarmt smör
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
5½ dl vetemjöl
1/3 färsk ananas skuren i småbitar eller 2 dl krossad avrunnen ananas (jag använde färsk som jag tycker är helt överlägsen i smak)
1 dl mjölk
1 dl sötmandel

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en långpanna, c:a 20x30 cm. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt smöret och vispa en stund till. Blanda ihop bakpulver, vaniljsocker och mjöl och tillsätt det i smeten tillsammans med ananas och mjölk. Hacka mandeln i grova bitar och vänd ner i smeten. Bred ut smeten i långpannan och grädda kakan mitt i ugnen i 30-35 minuter. Känn med en sticka om kakan är klar. Låt kakan svalna innan du skär den i bitar.


onsdag 3 oktober 2012

Nougatgifflar


Ni har väl inte missat att det är kanelbullens dag imorgon? :-) Härom dagen bakade vi både kanelbullar (som vi frös in för att kunna avnjuta imorgon) och även nougatgifflar. Jag hade aldrig bakat gifflar innan men det var enkelt så det gick smidigt även med barn. Jag älskar nougat och har alltid ett paket i mitt bakskåp. De blev inte så snygga men riktigt goda och jag kan rekommendera dem för alla gottegrisar. ;-) Funkar att göra som vanliga bullar också men då kan det eventuellt gå åt lite mer fyllning. Theo var med och bakade men jag tror jag fick ungefär rätt mängd av alla ingredienser. Han vill gärna "bara ta liiite till" av allting. ;-) Mjölet är jag mest osäker på men hellre för lös än för mjölig deg, det går alltid att tillsätta mer mjöl vid utbaket sedan.


Nougatgifflar

50 gram jäst för söta degar
150 gram smör
4 dl röd mjölk
1 dl grädde (mjölk går också bra)
½ tsk salt
1½ dl strösocker
13-14 dl vetemjöl

Fyllning
125 gram rumsvarmt smör
250 gram mjuk nougat

uppvispat ägg till pensling

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölk och grädde och värm till 37 grader. Lös upp jästen i degspadet. Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet. Häll i det sista mjölet lite i taget tills det blivit en smidig blank deg. Har man ingen hushållsmaskin så kan man gärna använda elvispens degkrokar några minuter (det gör jag!). Jäs degen övertäckt i c:a 1 timme.

Mot slutet av jästiden rör du ihop fyllningen. Dela smöret och nougaten i mindre bitar (nougaten kan även rivas grovt) och vispa gärna ihop med elvisp så blir det jämnt och fint.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela i 4 delar och kavla ut varje del till en cirkel. Varje cirkel sporras eller skärs i 8 "pizzabitar". Lägg en liten klick fyllning på den tjocka delen av varje trekant och rulla ihop. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa övertäckta i 30-40 minuter.

Pensla sedan med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 250 grader 5-10 minuter. Håll koll, det går snabbt på slutet.




måndag 1 oktober 2012

Chokladstjärnor


Jag och barnen var hemma en regnig dag och bestämde oss för att baka kakor. Efter lite tittande i olika bakböcker föll valet till slut på chokladstjärnor, från Första bakboken av Johanna Westman. Dock blev det inte bara stjärnor här utan lite olika former. Det var kul att även stora sonen, som inte är med och bakar så mycket längre, var med. Båda tyckte att det var mysigt och kändes lite juligt, som att baka pepparkakor. Och det kan jag hålla med om. Vi använde ju pepparkaksmått och degen var brun. Dock smakade de ju inte som pepparkakor. ;-)


Chokladstjärnor

2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 1/4 dl florsocker
½ msk vaniljsocker
1 msk kakao
100 gram rumsvarmt smör
1 äggula

Pensling:
äggvita
pärlsocker

Häll mjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker och kakao i en bunke och rör om med en gaffel. Blanda ner det rumsvarma smöret skuret i små bitar. Använd gaffeln för att finfördela smöret och blanda ner det med de andra ingredienserna. Knäck ägget och dela gulan och vitan. Lägg vitan i en kopp och gulan i smeten. Blanda ihop allt med raska tag så att inte degen blir för smetig. Gör du istället degen i matberedare ska smöret vara kylskåpskallt och då lägger du i alla ingredienser och kör tills det blir en klimpig deg.

Lägg degen i en plastpåse och tryck ihop den till en platt, knubbig fyrkant. Lägg den i kylskåpet i en timme.

Sätt ugnen på 225 grader. Häll ett tunt lager mjöl på bakbordet. Ta ungefär hälften av degen och lägg tillbaka resten i kylskåpet. Mjöla kaveln och kavla degen tunt som om du skulle göra pepparkakor ungefär (vi gjorde dock något tjockare). Ta ut kakor med hjärt- eller stjärnmått (eller vilka mått du vill!). Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar.

Vispa äggvitan med en gaffel och pensla på kakorna. Strö på pärlsocker. Sätt in kakorna mitt i ugnen och grädda dem i c:a 6 minuter. 



söndag 30 september 2012

Tack Sofia!

I fredags när jag kom hem hade jag fått ett litet paket med posten som visade sig vara från bästa Sofia. Så oväntat och jag blev så glad! :-) Titta bara vad fint! En rosa grytlapp och choklad, perfekta presenter för mig. ;-) Jag älskar choklad (som i och för sig barnen fick, de tackar också) och jag älskar rosa. Jag har dessutom just sådan rosa färg på flera detaljer i mitt kök så den passar perfekt här hemma. Har varit inne på Kaksmulans webshop (där bl.a sådana grytlappar finns) flera gånger och suktat efter allt där inne. ;-)


Hoppas ni alla har haft en bra helg! Här började den som sagt bra och har fortsatt bra också. :-) Bland annat har vi hunnit med en tripp ner till Ullared. :-) Hade tänkt skriva ett receptinlägg ikväll men har fullt upp här så det får bli imorgon istället.

onsdag 26 september 2012

Vit choklad- och mascarponefrosting


I helgen hade vi lite fikagäster här och jag hade bakat chokladmuffins efter detta recept, men uteslöt minimarshmallowsen. Jag ville göra någon frosting med vit choklad då jag hade köpt den nya från Marabou, så jag gjorde fluff med den vita chokladen och sedan hade jag ett öppnat mascarponepaket hemma som jag också vispade ner. Det blev en riktigt fyllig och god frosting, säkert god som tårtfyllning också. Jag fick även tillfälle att inviga mina nya cupcake-formar från Lagerhaus, är de inte söta? :-) Theo hjälpte mig med dekoreringen min lilla pysselkille.


Vit choklad- och mascarponefrosting

3 dl vispgrädde
c:a 180 gram vit choklad (Marabous var 185 gram, perfekt!)
c:a 125 gram mascarponeost (ett halvt paket)

Värm grädde och vit choklad på låg värme, det får absolut inte koka. Extra viktigt när det gäller vit choklad eftersom den är mer värmekänslig. Rör om tills allt är ihopsmält och ställ sedan i kylskåp minst 6 timmar, gärna över natten. Vispa upp med elvisp tills det tjocknar. Tillsätt mascarponen och vispa ett tag till, till lagom konsistens.



onsdag 19 september 2012

Cheesecakebrownies


Nu har jag äntligen gjort cheesecakebrownies! Det har stått på min lista länge, hur gott verkar det inte liksom? Det bästa av två världar. Dock har jag en del skeptiker här hemma men även de gillade dessa godingar. Har ni inte provat så gör det, man blir inte besviken! :-) Receptet på brownies körde jag på Leilas grundrecept, det tycker jag är bra och funkar alltid. Dock halverade jag det eftersom jag använder en form som är 20x30 cm. Receptet på Cream cheese-smeten tog jag från Två systrars söta av Lisa och Monica Eisenman. Vill man göra i långpanna är det bara att dubbla receptet!


Cheesecakebrownies

175 gram mjukt smör
3 dl strösocker
1½ dl kakao
½ dl ljus sirap
1 krm salt
3 ägg
1½ dl vetemjöl

Cream cheese-smet
200 gram cream cheese
½ dl strösocker
1 ägg
1 msk vetemjöl

Vispa smör och socker vitt och krämigt med elvisp. Rör ner kakao, sirap och salt. Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner vetemjölet i smeten. Vispa i en separat skål ihop alla ingredienser till cream cheese-smeten. Lägg ett bakplåtspapper eller smörj en form på c:a 20x30 cm och fyll med browniesmet. Häll sedan över cream cheese-smeten och dra med en kniv några tag. Grädda i 175 grader i mitten av ugnen c:a 15-20 minuter. Prova med en sticka som ska vara lite kladdig. Låt svalna på ett galler och ställ sedan in i kylskåp minst en timme innan du skär i rutor.



fredag 14 september 2012

Amerikanska pannkakor


Helger är ju perfekt för långa mysfrukostar och förra helgen fixade jag och Theo en sådan till storebrorsan och pappan i familjen. :-) Supergott såklart och Theo var stolt. Bland annat gjorde vi scones, kalljästa frallor med fullkorn samt dessa pannkakor. Receptet är från Leilas bok One More Slice och ska räcka till 8 pancakes. Jag uteslöt dock citronskalet. Riktigt gott!


American Pancakes

3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
(skal av 1 citron)
2 msk smör
2½ dl mjölk 3%
1 ägg

Blanda vetemjöl, bakpulver, salt, strösocker, vaniljsocker och rivet citronskal i en bunke. Smält smöret, vispa ihop med mjölk och ägg och rör ner det i bunken med de torra ingredienserna. Grädda dem gyllene i smör i en medelvarm stekpanna.