Här kommer ännu ett julrecept lite på efterkälken. Vi firade jul med vissa familjemedlemmar helgen efter jul och då hade jag fått önskemål om att göra denna längd, efter ett recept på ica.se. Jag hade aldrig provat den innan men vit choklad har jag haft i saffransbullar och det är ju alltid supergott! :-) Och det var även längderna. Dock blev det ett litet missöde då Theo ramlade ner från pallen han stod på och slog ansiktet både i köksbänken, pallen och alla trappstegen. Det resulterade i en rejält sönderbiten tunga och mycket blod så självklart var han viktigare än bakningen. Längderna jäste nog lite för mycket och sprack så några skönheter blev de inte. Men det spelar ju ingen roll när de är såå goda! Receptet får ni här. Den enda skillnaden jag gjorde var att jag hade i saffranet i smöret när det var varmt för att få bättre smak.
Saffranslängd med vit choklad
200 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst för söta degar
1 gram (=2 kuvert) saffran
½ tsk salt
2 dl strösocker
13 dl vetemjöl
Fyllning
75 gram smör (jag använde nog c:a 100 gram)
200 gram vit choklad
½ dl strösocker
ägg och pärlsocker till garnering
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandningen till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölk- och smörblandningen. Blanda ner saffran med salt och socker. Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt i c:a 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, c:a 30x40 cm. Bred ut hälften av smöret ovanpå och strö över hälften av sockret och hälften av den vita chokladen (hackad). Vik samman degen två gånger till en längd. Gör likadant med den andra halvan av degen. Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
gahhh vad gott och den lille sockerbagaren söööötis! kram Sofia
SvaraRaderaJa han brukar ofta sjunga sockerbagar-sången när han bakar också. ;-) Kram
Raderamums va gott de ser ut,säger ja inte nej till
SvaraRaderaJa den var riktigt god, rekommenderas! :-) Kram
Radera