Gammaldags äppelkaka
3 ägg
2½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör
1 dl mjölk
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 gram mandelmassa
Fyllning:
2 stora äpplen
2 msk smör
2 msk socker
2 tsk malen kanel
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret och rör i mjölken. Blanda med äggsmeten. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner i smeten. Tillsätt även riven mandelmassa.
Kärna ur och skär äpplena i bitar. Stek dem i smör, socker och kanel tills de fått stekyta och börjar mjukna. Blanda äppelbitarna med smeten och fyll en smord och bröad form. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader c:a 25-30 minuter.
Vilken fin form. Låter som en jättegod kaka. Cupcakesen blev jättefina också! Fint med ett litet hjärta på toppen.
SvaraRaderaJa jag gillade formen. =) Tyvärr töjde den sig lite på långsidorna så kanterna blev inte helt raka men det var inte så farligt. Funkar ju till matbröd också, perfekt som gåbort-present. =)
SvaraRaderaOch ja, kakan var jättegod. Första gången jag testar det receptet.