fredag 30 mars 2012

Double peanut butter cookies


Jag har börjat följa Bambis blogg på sistone och där finns massor av smarriga recept jag skulle vilja testa. Ett som jag fastnade för (bland annat eftersom jag hade en öppnad burk jordnötssmör hemma, men även för att jordnötter är så himla gott!) är detta recept på supergoda jordnötskakor. De tar lite tid att göra på grund av att det är många moment men det är inte svårt och det är garanterat värt det! :-)


Double peanut butter cookies

Kakdeg:
250 gram mjukt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl

Jordnötsströssel:
c:a 1 dl jordnötter
½ dl strösocker
½ tsk kanel

Fyllning:
1½ dl jordnötssmör
1½ dl florsocker

Börja med att göra kakdegen. Rör ihop smör och socker. Tillsätt äggen ett åt gången och rör sedan ner bakpulver, salt, vaniljsocker och mjöl. Degen blir ganska kletig men den ska vara så. Forma den till en rulle, plasta in och lägg i frysen c:a 30 minuter.

Hacka jordnötterna och blanda med socker och kanel i en skål.

Rör ihop jordnötssmör och florsocker och forma till 24 (eller så många du själv vill, jag gjorde 32 stycken och de blev definitivt tillräckligt stora) små bollar. Ta ut kakdegen och dela den i lika många bitar. Platta ut varje del, lägg en jordnötssmörkula i varje och linda om den med kakdegen. Platta till bollen och doppa i jordnötsströsslet. Lägg på bakpappersklädda plåtar och grädda mitt i ugnen i 200 grader c:a 10 minuter.



onsdag 28 mars 2012

Havredrömmar


Det här receptet på havredrömmar hittade jag inne hos Söta saker och tyckte att det var perfekt att prova till Theos kalas. Havre är ju så gott och dessutom var det russin i som Theo älskar. De blev riktigt goda och är enkla att slänga ihop så prova ni också vettja! :-)


Havredrömmar

175 gram rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1½ dl strösocker
1 tsk bikarbonat
1½ dl russin

Blanda alla torra ingredienser utom russinen. Rör ner smöret tills degen blir lättarbetad. Tillsätt sist russinen och knåda in dem i degen. Rulla till små bollar och lägg på smord eller bakpappersklädd plåt. Platta till försiktigt och grädda i 175 grader i c:a 10 minuter.


måndag 26 mars 2012

Theos tårta + recept på tårtbotten


Här är bild på älskade Theos 3-års tårta. Med frukt på, enligt hans önskemål. Han gillar frukt mer än godis och gissa om han var glad när han fick äta upp resterna av frukten vi hade skurit upp. :-) Jag använde denna tårtgelé från Dr Oetker, det funkade jättebra och den är dessutom vegetabilisk.


Som fyllningar i tårtan hade vi som sagt mascarponekräm med hallon och kokosmousse. Sedan grädde runtom, plus frukt och gelé ovanpå. Botten hade jag en vanlig ljus tårtbotten som är så enkel att göra, recept kommer här:


Tårtbotten

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda ihop mjölsorterna och bakpulvret i en annan skål. Vänd ner mjölblandningen i smeten och blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i 175 grader i c:a 40 minuter.




Kokosmousse

Den andra fyllningen i Theos tårta var kokosmousse och den var helt underbar den också. Kombinationen med hallonfyllningen blev super och alla gillade tårtan. Receptet på kokosmoussen är såklart också utan gelatin och jag hittade det hos Bli min jäst. Även denna var riktigt enkel att göra.


Kokosmousse

2 dl creme fraiche (den fetaste)
2 dl strösocker
1½ dl kokosflingor
2 dl vispgrädde

Vispa creme fraiche och socker med elvisp. Det ska bli tjockt i konsistensen. Det tar ett tag men till slut tjocknar det och påminner lite om grädde. Rör ner kokosflingorna, plasta in och ställ i kylen, helst över natten så kokosflingorna sväller och ger mycket smak. Vispa sedan grädden ganska hårt och vänd ner i kokosblandningen. Mums!


Mascarponekräm med hallon

Den här krämen gjorde jag som fyllning i Theos tårta och den blev supergod! Jag är vegetarian och vill därför inte använda gelatin så den passade perfekt. Riktigt enkel att göra också, det är alltid ett plus. Receptet hittade jag på bloggen Bakverk och Fikastunder.


Mascarponekräm med hallon

200 gram halvtinade hallon (mina var nog ganska heltinade)
3/4 dl florsocker
1 ask (250 gram) mascarpone

Blanda florsocker och mascarpone. Rör ner hallonen tills det har blandat sig.


söndag 25 mars 2012

Chokladbollar på pinne


Har ni ätit några våfflor idag på våffeldagen? Det har inte vi gjort i år. Vi hade nämligen kalas istället och fick i oss tillräckligt med sötsaker ändå. ;-) Det var min yngsta son som fyllde 3 och han har haft en toppendag. Han har varit med och hjälpt till att baka och fixat och donat. Även om det var flest vuxna på kalaset ville jag ha det lite barnsligt så istället för vanliga chokladbollar gjorde jag dessa klubbor. Jag har velat prova på cake pops någon gång men när det aldrig blev av gjorde jag klubbor med chokladbollssmet istället. Och det blev supergott! Jag använde mitt vanliga recept, som ni hittar här, tryckte i klubbpinnar och lade en stund i kylskåpet. Sedan tog vi ut dem, doppade i mjölkchoklad och strödde på valfritt strössel eller kokos. Det rekommenderas verkligen. Enkelt men festligt! Serveras t.ex i skålar fyllda med strösocker.

tisdag 20 mars 2012

Ljusa cookies med smarties


Nu har jag provat göra dessa supergoda cookies i en ljus variant och det blev minst lika bra! Jag gjorde dem lite lite mindre och det blev 32 stycken. Theo hjälpte till när jag bakade och vi tog bort kakaon i receptet och ökade på mjölmängden lite grann, plus några små justeringar. Istället för att blanda ner hackad choklad i smeten körde vi utan och tryckte istället ner några smarties i varje kaka. Tyvärr försvann lite av färgen vid gräddningen men de blev ändå en härlig färgklick. Perfekt till barnkalas till exempel! Vi ska servera dessa på söndag när vi har kalas för våran blivande 3-åring. Han lär vara stolt över sina fina kakor! :-)


Ljusa cookies

300 gram smör
2½ dl brun farin
1 msk vaniljsocker
2 stora ägg
2½ dl strösocker
½ tsk salt
8 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

smarties (vi hade 3 små paket à 38 gram)

Smält smöret och låt svalna lite. Vispa ihop farinsocker, vaniljsocker och ägg så det blir fluffigt. Häll i smöret och blanda in det i smeten. Blanda i en annan bunke ihop strösocker, salt, mjöl och bikarbonat och tillsätt sedan i smeten. Vispa ordentligt med elvispen tills smeten blir lite seg. Klicka ut smeten som bollar (inte för tätt) på bakpappersklädda plåtar och platta till lite lätt. Tryck ner några smarties i varje kaka. Grädda mitt i ugnen i 75 grader i 10-12 minuter, håll koll. De är fortfarande lite uppsvällda när de tas ut ur ugnen men sjunker ihop medan de svalnar. Låt svalna på plåten.




lördag 17 mars 2012

Sega hallonrutor


Dessa rutor är världens enklaste att göra men ändå såå goda. Det går ju även att variera hur mycket man vill med olika bär, frukter eller annat man vill ha. Jag hade inte mandelspån så det uteslöt jag och jag ökade lite på vaniljsockret. Har man tillräckligt stor kastrull kan man blanda allt däri, annars häller man upp i en bunke. Receptet har jag tagit från sidan Baka.se och här kommer det med mina ändringar:


Sega hallonrutor

200 gram smör
4 ägg
5 dl strösocker
6 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
(1 påse mandelspån)
2-3 dl frysta eller färska hallon

Smält smöret och låt svalna något. Rör i äggen och blanda sedan ner socker, mjöl och vaniljsocker till en jämn smet. Bred ut i bakpappersklädd långpanna. Strö över hallon och mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 175 grader c:a 30 minuter. Låt svalna och skär upp i rutor. Klart!



onsdag 14 mars 2012

Kladdig chokladkaka med kokostosca


Den här kakan är supergod, har gjort den flera gånger innan. Denna gång gick dock något fel. Själva kakan är som en kladdkaka och den var så mjuk när jag tog ut den för att bre på kokostoscan vilket resulterade i att toscan åkte ner lite och blandade sig med kladdkakan. Jag ville inte ha den inne längre heller eftersom den då kunde bli för torr. Men det blev nästan ännu godare än vanligt nu med allt lite blandat och allra godast är den dagen efter. :-) Det går även bra att dubbla receptet och göra det som långpannerutor istället. Grädde är underbart gott till men det funkar fint att äta den som den är också. Jag hade den här med till fika hos min mamma och hann inte ta bild innan den var skuren och halvt uppäten men det tar jag som ett bra betyg. ;-) Receptet är flera år gammalt men hittades från början i en tidning.


Kladdig chokladkaka med kokostosca

100 gram smör
2 ägg
3 dl strösocker
½ dl kakao
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
1½ dl vetemjöl

Kokostosca:
100 gram kokos
1 dl strösocker
½ dl ljus sirap
3/4 dl vispgrädde
40 gram smör

Smält smöret och låt svalna något. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sila och blanda ihop kakao, salt, vaniljsocker och mjöl och rör ner det i äggsmeten. Rör sist ner smöret. Häll smeten i en smord och bröad form (jag bröade med kokos, mums!) och grädda mitt i ugnen i 200 grader 8-10 minuter.

Gör under tiden kokostoscan: Koka ihop kokos, socker, sirap, grädde och smör till en tjock smet. Rör hela tiden. Ta ut formen ur ugnen och bred eller klicka kokostoscan över chokladkakan. Grädda ytterligare 10 minuter. Låt svalna innan servering.



lördag 10 mars 2012

Saftiga chokladmuffins med nougat


I torsdags var det ju som ni säkert vet internationella kvinnodagen. Vi firade med lite fika och vad kan väl passa bättre än choklad på kvinnodagen? ;-) Receptet på dessa goda muffins hittade jag på den härliga bloggen Bakverk och Fikastunder. Dock ändrade jag och tog bara 1 dl mjölk istället för 2 dl som det var i originalreceptet. Jag gillar när muffinssmeten inte är för lös utan mer krämig och det är även mer praktiskt om man vill ha någon sorts godis, bär eller liknande i utan att de ska sjunka till botten. Sedan hittade jag även lite nougat i skåpet som jag skar i små kuber och hade i. Ovanpå gjorde jag mascarponefrosting men tillsatte även ½ dl kakao till det receptet. Blommorna är gjorda i sugarpaste med chokladsmak.


Chokladmuffins med nougat

1 dl kakao
1 dl mjölk
2 dl strösocker
150 gram mjukt smör
2 stora ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
c:a 100 gram nougat i bitar

Koka upp kakao och mjölk med hälften (det vill säga 1 dl) av sockret och låt svalna. Vispa smöret och resten av sockret poröst. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke och varva ner det och mjölkblandningen i smörvispet. Klicka upp i muffinsformar till drygt hälften och tryck ner några nougatbitar i varje muffin. Grädda mitt i ugnen i 175 grader c:a 20 minuter. Låt svalna helt innan frosting och dekorering.