tisdag 31 maj 2011

Bärpaj med mazarinfyllning


I söndags var det som bekant mors dag och såklart ville jag baka något och bjuda min älskade mamma på. Jag bestämde mig för en paj från den underbara bloggen Bakglädje, som jag har haft favoritad väldigt länge. Micke gillar inte paj så det har inte blivit av tidigare men nu skulle vi iväg till mamma och även brorsan och hans flickvän skulle dit och Micke jobbade så då tyckte jag att det passade bra. Theo hjälpte till lite mer än jag hade tänkt så det blev lite kaos ett tag men allt gick bra till slut och pajen blev helt underbart god. Det är nog den godaste paj jag har ätit och alla älskade den. Det är ganska många steg men det är det definitivt värt! Jag använde jordgubbar men man kan ta vilka bär man vill. Receptet har ni här:


Bärpaj med mazarinfyllning

Pajdeg
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 msk mjölk
1 msk socker
1 krm salt

Mazarinfyllning
50 gram smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 gram mandelmassa
2 ägg
1 msk vetemjöl

Bärblandning
1 msk strösocker
1 msk maizena
4 dl valfria bär

Smulor
0,25 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
0,75 dl vetemjöl
35 gram smör


Pajdegen:
Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till pajdegen. Låt degen vila i kylskåpet en timme. Kavla ut degen och lägg i en pajform med diameter 24 cm. Nagga botten med en gaffel. Ställ pajformen i frysen c:a en timme innan du fortsätter. Grädda pajskalet c:a 10 minuter i 200 grader.

Mazarinfyllning:
Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Riv mandelmassan och blanda ner. Tillsätt ett ägg i taget. Vänd ner mjölet. Häll mazarinfyllningen i pajskalet.

Bärblandning:
Blanda bären med socker och maizena. Fördela bärblandningen över mazarinfyllningen.

Smulor:
Rör snabbt ihop ingredienserna till smulorna till en grynig massa. Fördela smulorna överst på pajen.

Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Grädda pajen 25-30 minuter i mitten av ugnen.



lördag 28 maj 2011

Muffins med daimchoklad


För några dagar sedan hade Theos avdelning på förskolan vårfestival där man får ta med eget fika och stanna kvar och fika efteråt. Jag bakade samma dag och hade inte så mycket tid så då är muffins räddaren i nöden. Jag använde mig av Leilas grundrecept för muffins men uteslöt citronskalet. För att piffa upp smaken lite hackade jag ner en 200-grams marabou chokladkaka med daimsmak. Enkelt men gott och de blev väldigt snabbt uppätna. Dock tyckte jag att smeten blev lite för lös och var rädd att chokladen skulle åka till botten men jag hade i lite extra mjöl och lite lite bakpulver till. Den blev inte så krämig som jag helst vill ha den men chokladen höll sig på plats åtminstone. Här kommer receptet med mina småjusteringar:


Muffins med daimchoklad

100 gram smör
2 dl mjölk
2 stora ägg
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
nästan 5 dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
1 nypa salt
200 gram marabou daim, hackad

Smält smöret och tillsätt mjölken. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner den ljumma vätskan. Blanda mjöl, bakpulver och salt (sikta gärna) och vänd ner det i smeten. Rör till sist i chokladen. Fyll muffinsformar och grädda i 200 grader i 12-15 minuter.

onsdag 25 maj 2011

Bullar med två olika sorters fyllning


Härom dagen blev det bullbak här hemma. Theo ville gärna hjälpa till och såklart fick han det. Vill ni se bilder på lilla bagaren in action finns det här. Vi bakade bullarna efter detta recept och gjorde hälften med kanelfyllning och hälften med muscovado/kardemummafyllning. Då jag går på diet smakade jag inte någon av sorterna men det gjorde de andra i familjen och båda fick väldigt bra betyg. Kanelbullarna strösslade jag med pärlsocker och de andra fick råsocker över sig.


Kanelfyllning

125 gram rumsvarmt smör
1½ dl socker
1½ msk kanel


Muscovado/kardemummafyllning

125 gram rumsvarmt smör
1½ dl ljust muscovadosocker
1-2 tsk nystötta kardemummakärnor


Rör ihop fyllningarna med elvisp eller mosa ihop med gaffel. Bred ut på den utkavlade degen och rulla ihop.


måndag 23 maj 2011

Fylla muffins

För några dagar sedan önskade Micke "dumlemuffins" (som blev hans absoluta favorit när jag gjorde dem första gången) till fika så det var bara att lyda. ;-) Jag hade färdiga muffins i frysen och färdig dulce de leche i kylen så det var inte så ansträngande att bara förbereda dumlefluff kvällen innan. Dessa muffins är ju fyllda och det är relativt nytt för mig men jag rekommenderar det verkligen. Det är enkelt och blir supergott. Så det kommer jag göra flera gånger, med andra muffins och andra fyllningar. Tänkte visa lite snabbt hur jag gjorde när jag fyllde dessa. Missade dock att ta bild på första steget, men here we go.


Skär snett med en liten kniv ut en cirkel på muffinsen. Gröp eventuellt ur lite extra om så önskas. Skär bort spetsen på locket så det bara blir en platta kvar.


Fyll muffinsen med dulce de leche.


På med locket.


Spritsa på dumlefluff.


Och på med en dumlekola. Klart! :-)


måndag 16 maj 2011

Kladdkaka med dulce de leche och marshmallows


Jag hade en burk dulce de leche som behövde användas och idag var det perfekt bakväder så jag tog vad jag hade hemma och experimenterade ihop en kladdkaka som blev mäktig men supergod. Här kommer receptet:


Kladdkaka med dulce de leche och marshmallows

125 gram smör
175 gram mjölkchoklad
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 dl mjöl
½ dl kakao
3 stora ägg
dulce de leche
minimarshmallows

Smält ihop smör och choklad på svag värme i kastrull och låt svalna något. Blanda under tiden ihop socker, vaniljsocker, mjöl och kakao. Rör i äggen och till sist chokladsmöret till en jämn smet. Häll i ungefär hälften av smeten i en smord form med löstagbar kant. Klicka i så mycket dulce de leche som önskas och strö över lite minimarshmallows. Häll sedan på resten av kladdkakesmeten och lite mer dulce de leche. Grädda i närmare 200 grader 20-30 minuter. Låt svalna och servera sedan med grädde eller glass.


Kakan innan gräddning.

lördag 14 maj 2011

Bananmuffins med pecannötter


Jag hittade ett par riktigt bruna bananer i fruktskålen häromdagen och istället för att slänga dem gjorde vi muffins. Vi hade även lite pecannötter hemma som behövde bli uppätna så vi använde dem också. Man kan självklart ta vilka nötter man vill eller kanske hackad choklad istället. Vi improviserade lite och båda barnen ville vara med och baka så det var mjöl i hela köket ungefär. ;-) Här är vårat recept:


Bananmuffins med pecannötter

100 gram rumsvarmt smör
2½ dl socker
2 msk vaniljsocker
3 ägg
1 dl creme fraiche
½ dl mjölk
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2-3 mogna mosade bananer
50-100 gram grovhackade pecannötter

Vispa smör, socker och vaniljsocker ordentligt med elvisp. Rör sedan ner äggen, ett i taget, och vispa mellan varje. Tillsätt creme fraiche och mjölk och rör om. Blanda ihop mjöl med bakpulver och sikta ner det i smeten. Rör sist i de mosade bananerna och hackade nötterna. Klicka upp i muffinsformar och grädda i 200 grader i 15-20 minuter.


onsdag 11 maj 2011

Chokladmuffins med mjölkchoklad


Vi gillar mjölkchoklad i våran familj. Så häromdagen fixade vi lite fika för att fira att jag hade kommit hem från kryssningen. Det blev chokladmuffins med mjölkchokladbitar i, och med mjölkchokladfrosting ovanpå. Mäktigt men gott. Här kommer recept:


Chokladmuffins med mjölkchokladbitar

100 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
½ dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
3 ägg
1 dl creme fraiche
½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 1/4 dl kakao
100-150 gram mjölkchoklad i bitar

Vispa ihop smör, socker, muscovadosocker, sirap och vaniljsocker ordentligt med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget, vispa mellan varje. Rör i creme fraiche och mjölk. Blanda ihop mjöl, bakpulver, salt och kakao och sikta ner det i smeten. Fyll muffinsformar och tryck sedan ner mjölkchokladbitarna, så många och så stora du själv önskar. Grädda i 200 grader i 15-20 minuter. Låt svalna.


Mjölkchokladfrosting

Den här frostingen är jättelätt att göra och går att variera med vilken choklad man vill. God är den och funkar bra att frysa.


Mjölkchokladfrosting

200 gram philadelphiaost
200 gram mjölkchoklad

Smält chokladen och låt den svalna lite. Vispa ihop philadelphiaosten och chokladen ordentligt med elvisp. Färdigt att spritsa eller breda ut.

måndag 9 maj 2011

God kladdkaka


Jag har efter mycket provande kommit fram till ett recept på kladdkaka som jag gillar och det använder jag i princip varje gång som grund och varierar exempelvis sockersorter, sockermängd eller chokladsort. Ofta är det gott med någon sorts hackad choklad i också. Den här gången gjorde jag efter mitt grundrecept och tillsatte grovhackad vit choklad. Jag gjorde även en enkel mjölkchokladglasyr. Gott blev det! Kladdkakan pyntades av Sander.


God kladdkaka

100 gram smör
100 gram mörk choklad
2½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
2 dl vetemjöl
2-3 msk kakao
2 stora ägg
100-150 gram valfri grovhackad choklad

Mjölkchokladglasyr

3/4 dl vispgrädde (ev. lite mindre för en fastare glasyr)
150 gram mjölkchoklad

Smält smöret och chokladen på låg värme i en kastrull under omrörning. Låt svalna något. Blanda ihop socker, vaniljsocker, salt, mjöl och kakao. Sikta gärna ingredienserna. Rör i äggen ett i taget. Tillsätt sedan chokladsmöret och rör till en jämn smet. Häll sist i den hackade chokladen och rör om. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter. Grädda kakan i 200 grader i 15-20 minuter. Som jag har sagt tidigare får den hellre vara lite för lös än tvärtom, då kan man ställa den i kylskåpet så stabiliserar den sig lite mer.

Häll grädden till glasyren i en kastrull och låt koka upp. Ta bort kastrullen från plattan och lägg i chokladen i mindre bitar. Rör om tills chokladen har smält helt och det har blivit en jämn smet som svalnat lite. Bred den över den avsvalnade kakan och dekorera som du önskar.


tisdag 3 maj 2011

Min första rosspritsning

Förresten provade jag på att göra en rosspritsning en dag. Jag tycker att det ser så himla fint ut för de som lyckas. Tyvärr lyckades inte jag lika bra så jag får nog öva lite till men det blev rätt okej för att vara första gången. Jag spritsade med grädde på en kladdkakemuffin. Nästa gång ska jag prova på en vanlig muffin då kladdkakemuffins är nedsjunkna i mitten.


måndag 2 maj 2011

Chokladrutor med nougat


Jag håller diet för tillfället så det har inte blivit så jättemycket bakat på sistone, och när det har blivit det har det blivit favoriter i repris (även till påsk), såsom dumlegrottor med noblesse, kalljästa grahamsbullar, chocolate chip muffins, kladdkakemuffins och gula rutor. Och när vi har haft gäster har det mest blivit att ta upp något från frysen. Men nu har jag äntligen provat något nytt. Jag hittade ett recept i tidningen Hembakat som såg gott ut så jag var ju tvungen att smaka en liten bit och det var gott också. Dock hade Micke druckit upp kaffet jag skulle ha så jag tog mjölk istället och vi hade inga mandelspån hemma så jag tog blomströssel istället. Det funkade lika bra det och gillar ni nougat och choklad kommer ni gilla dessa rutor. Det är riktiga godisrutor så skär inte i för stora bitar. Jag fick 48 stycken och de var nog rätt lagom.


Chokladrutor med nougat

Botten
250 gram smör
5 dl socker
2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker

4 ägg
½ dl starkt kallt kaffe (jag använde mjölk istället)
4 dl vetemjöl

Glasyr
250 gram nougat
150 gram mörk choklad
2 msk smör
30 gram rostade mandelspån till garnering

Botten:
Sätt ugnen på 175 grader och klä en liten långpanna (min var 25x35 cm) med bakplåtspapper. Smält smöret, vispa i socker, kakao och vaniljsocker. Vispa i äggen, ett i taget, kaffe och vetemjöl. Häll smeten i långpannan och grädda kakan mitt i ugnen i c:a 20 minuter. Ta ut och låt kakan svalna.

Glasyr:
Hacka nougat och choklad grovt. Smält hacket tillsammans med smöret på låg värme över vattenbad (jag smälte direkt i kastrull men då måste man verkligen ha låg värme) eller i mikron på låg effekt. Låt svalna något och bred sedan ut fyllningen över botten. Strö mandelspånen över kakan och låt fyllningen stelna, till exempel i kylen. Skär kakan i små bitar.